torsdag, juli 27, 2006

Draken är ett underverk

Corren håller på att utse Linköpings sju underverk. Så här långt är (nästan) fyra stycken utsedda och jag tycker att de träffat rätt.

Corren har utsett Domkyrkan och Bergs slussar till två av underverken. De övriga två är de som jag själv var angelägen att få med på listan.

Gärstadverkets nya sopförbränningspanna är ett underverk. Genom att i den hypermoderna anläggningen elda sopor tas avfallet om hand på ett sätt så att miljöföroreningen minimeras. Samtidigt används energin i soporna till att framställa både fjärrvärme och el vilket gör att Tekniska verken inte behöver elda lika mycket fossila bränslen. Genialt. Tekniska verkens innovationskraft har jag bloggat om tidigare. Moderaterna, folkpartiet och kristdemokraterna i Linköping har under många år argumenterat mot kommunalt ägande av Tekniska verken. Alla linköpingsbor och alla miljövänner utanför Linköping är rimligtvis glada för att linköpingsborna röstat fram en mycket klokare politisk ledning i kommunen. I höst har de chansen att ge den politiska ledningen förnyat förtroende.Bilden kommer från www.tekniskaverken.se © Åke E:son Lindman

Det fjärde underverket är det som nästan är utsett. Något av de stridsflygplan som utvecklats av Saab är ett underverk men Corren överlåter åt läsarna att avgöra vilket som ska få stå som representant för utvecklingsarbetet på Saab. För mig är det viktiga att något av flygplanen finns med så jag tycker Corren gjort på ett klokt sätt. Min egen favorit bland flygplanen är Draken. Flera av flygplanen som utvecklats av Saab i Linköping var radikala, tidlösa och effektiva skapelser – Tunnan, Draken, Viggen och Gripen – som stod sig väl i konkurrensen med de flygplan som utvecklades av supermakterna. Drakens konstruktion med de dubbla deltavingarna är radikalast av dem alla. Dess tidlösa 50-talsdesign är fortfarande modern. Draken var i tjänst under fem decennier – det är som om flygplan från första världskriget fortfarande skulle varit i tjänst när Draken började flyga. På Correns artikel kan du själv rösta på Draken som ditt underverk.

Bilden kommer från www.saab.se © Saab AB, fotograf Ingemar Thuresson

Det finns ingen rangordning mellan underverken och jag ser fram emot avslöjandet av resten av listan.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Linköping, underverk , Tekniska verken , Saab och, Draken

onsdag, juli 26, 2006

Sofia Karlsson och Lisa Rydberg

De största upplevelserna är ofta de oväntade. Igår hade jag tänkt mig uppleva Sofia Karlssons Dan Anderssontolkningar men dessutom upptäckte jag riksspelmannen Lisa Rydberg.

Min farmors mor kommer från Smedjebacken i Dalarna så Dan Andersson är nästan uppvuxen nästgårds och dessutom såg jag en kolmila en gång när jag var liten och hälsade på. Därför har jag alltid gillat Dan Andersson, men för att jag ska kunna fortsätta hävda det måste jag lyssna lite på hans musik för det har jag varit dålig på. När Sofia Karlsson igår spelade Dan Anderssonvisor i Alvastra blev det ett utmärkt tillfälle att lyssna lite mera. Och Sofia Karlsson motsvarade alla förväntningar. En vacker röst. Duktiga musiker. En fantastiskt ljuvlig – om än varm – konsertplats och goda vänner att dela upplevelsen med.

Och så Lisa Rydberg som spelade fiol.

Det kan ha varit fiolen som gjorde det. Stråkmusik är ofta mäktig att höra live för det blir så mycket ljud och så många toner i ett så litet instrument. Men trots fiolen tror jag att det spelade roll att Lisa Rydberg spelade på det. Hon utstrålade verklig glädje då hon spelade och jag tycker hon var mycket duktig.

Nu kan jag knappast uttala mig om hennes duktighet, men när hon 19 år gammal blev riksspelman blev hon den yngsta riksspelmannen någonsin på fiol, så jag gissar att även andra håller med om att hon är bra.

Lisa Rydberg och Sofia Karlsson

Konserten arrangerades av PRO Östergötland, för att fira att de fyller 60 år. Om PRO, är lika poppiga när jag blir pensionär tänker jag absolut bli medlem. Sofia Karlssons far Leif Karlsson är dessutom förbundssekreterare för PRO.

Bilden på Sofia Karlsson kommer från Sofia Karlssons hemsida. Bilden på Lisa Rydberg och Sofia Karlsson är tagen av Martin Tollén

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om musik, kultur och PRO

Presidentvalskampanj 2006

Om drygt tre månader – 7 november – går amerikanerna till val. 33 av de 100 senatorerna och alla 435 platser i kongressen ska tillsättas. Dessutom äger en rad lokala val rum, bland annat av 22 av de 50 guvernörerna. Ni som är intresserade av att följa den amerikanska valkampanjen kan till exempel läsa Washingtons Posts utmärka politiska blogg The Fix. Jag räknar också med att bloggen Det Progressiva USA kommer att kommentera valrörelsen emellanåt.

Trots valet i november är det många som sedan lång tid tillbaka haft siktet inställt ännu längre in i framtiden. 4 november 2008 är det presidentval. George W Bush har tjänstgjort sin två mandatperioder och får inte ställa upp för omval. Även om ingen (?) formellt har tillkännagivit sin kandidatur har förberedelserna pågått ända sedan rösträkningen var färdig efter presidentvalet 2004.

Alla potentiella kandidater har sina egna PAC:s – Political Action Committees – som de använder för att samla in pengar, bygga kampanjorganisationer och för att knyta till sig viktiga donatorer. Jag kommer att försöka kommentera presidentvalskampanjen med ojämna mellanrum och snart kommer två poster; en om de demokratiska kandidaterna och en om de republikanska.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2008 och politik

lördag, juli 22, 2006

Välkommen tillbaka

På min länklista rekommenderar jag bloggar som jag läser närapå dagligen. Bloggar som jag följer men som inte uppdaterats på ungefär två veckor hamnar på min utelista med dåligt uppdaterade bloggar. Då det gått alldeles för lång tid sedan en blogg uppdaterats försvinner den även därifrån.

En som legat fartligt nära att falla bort helt och hållet är Palles blogg där ordföranden för landstingsstyrelsen i Östergötland - ibland - skriver.

Nu har han äntligen väckt nytt liv i bloggen. Han säger själv att han vill använda bloggen som "ett eget utrymme för korta , förhoppningsvis dagliga, reflexioner och kommentarer."

Vi får hoppas det.

Du kan också läsa mer om socialdemokratisk sjukvårdspolitik i Östergötland på sjukvard.nu

torsdag, juli 20, 2006

UD-Media 1-0

Media verkar ha haft sin dramaturgi klar sedan länge. UD lämnar svenskar i sticket och har inte lärt sig något av tsunamikatastrofen. Den bilden stämmer inte riktigt med en skildring inifrån UD på Katrine Kielos blogg. Även Joel Malmqvist skriver om den svenska mediabilden på sin blogg.

För att verkligen understryka vad de menar skriver Marie Söderqvist en krönika i Expressen (ni vet den där tidningen som publicerade en bild på Hagamannen vilket kan ha bidragit till att domstolen inte kunde lägga någon vikt vid ett utpekande från en våldtagen kvinna). Katrine bemöter det mycket bättre än vad jag någonsin kan göra.

När Marie Söderqvist spelar i medialaget slutar matchen mellan UD och Media 1-0.

Att sedan det stora problemet för de strandsatta svenskarna just nu är att den israelska armén bombar libanesiska flygfält, hamnar och vägar är en helt annan sak.

onsdag, juli 19, 2006

Allsång i Gamla Linköping

UPPDATERAD - BILDER Min föregående post med önskningar inför kvällens allsång i Gamla Linköping hade inte legat uppe länge förrän min telefon ringde.
Du tror väl inte att vi kan få med någon av låtarna om du kommer med önskningarna dagen innan?

Nu tror jag inte det hjälpt om jag visat listan tidigare. Efter min s-förenings myckna värvande senaste året är jag lite ovan vid sammankomster där jag drar ner medelåldern men på allsången tror jag att jag lyckades riktigt bra med det. Utifrån de förutsättningarna tycker jag de lyckades bra som i alla fall hade med sig en låt av Ture Nerman: Små nära ting. Han har skrivit den svenska texten till två av låtarna på min önskelista.

Allsångsledare och gäster, från vänster Ragnar Dahlberg, Lotta Källström, Lollo Asplund och Jessica Ericsson

Lotta Källström sjöng som vanligt bra. Eller rättare sagt, ikväll var det inte en massa annat som distraherade så då kunde jag bättre än tidigare uppfatta hur bra hon faktiskt sjunger. Jag kom på att det var fjärde gången i år jag lyssnade på henne så jag känner mig nästan som en stalker – särskilt som jag tog en massa bilder också. Bara därför borde jag nästla mig in då hon uppträder på Kommunals valupptakt… Lotta Källström å sin sida uppskattade att jag satt och log då jag lyssnade, men det är klart att jag blir glad då det är vacker!

Lotta Källström och Jessica Ericsson

Jessica Ericsson är också bra men med tanke på att hon är valledare i min socialdemokratiska stadsdelsförening och kandidat till kommunfullmäktige har jag ibland svårt att förstå hennes val av låtar. I Motalarevyn sjöng hon en nidvisa om landstingspolitiker (och därefter föreslår jag henne till min föreningsstyrelse – vi kanske har dåligt omdöme när allt kommer omkring…) och på allsången sjöng hon om att Krig och politik som har fördärvat vår jord. Jag ska minsann se till att rösta in henne i kommunfullmäktige i höst så ska hon själv få stå till svars… ;-)

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om allsång, Linköping.

tisdag, juli 18, 2006

Allsång

En kompis är med och leder allsångskvällarna i Gamla Linköping och hon har bett mig om tips på låtar. Jag flaggade för det i ett tidigare inlägg men eftersom jag inte räknat med att mina förslag ska komma till användning har jag inte känt mig stressad.

Några förslag fick jag. Anders Märak Leffler föreslår Rule Britannia som ett fyndigt inlägg i arbetsrättsdebatten och Dan Berglund. Båda är bra kandidater men kom inte med den här gången. Berglundsönskningen preciserades sedan till De mördades fria republik. Den hade varit rolig att höra bland pensionärerna i Gamla Linköping: Vi mördades i den svenska industrin / Vi är femhundra per år som blir slaktade som svin / I fabrikerna där man suger ut vår märg / Och störst av alla mördare är Jacob Wallenberg.

Anna Larsson föreslog Kjell Höglund och förslag från Anna tar jag på allvar!

Så, min allsångslista!

Smoking - Gunder Hägg / Blå tåget Blå tåget måste naturligtvis vara med och Smoking är trevlig.

Om snällhet – Turid Kanske inte trevlig i första hand, men en text som manar till eftertanke: Snällhet är att låta sig bli slagen / och aldrig slå igen / Snällhet är att alltid lyda lagen / och aldrig ens ifrågasätta den.

Fred – Michael Wiehe En text som manar till ännu större eftertanke: Med lag ska landet byggas upp / och lagen kräver fred / så att dom som äger makt och guld / ska kunna tjäna ännu mer och så frågas det: Är det verkligen fred vi vill ha / till varje tänkbart pris? Ja, är det det? Imperiets version är nog mera känd.

Juanita - Björn Afzelius Att hoppas på Svara gänget är att spänna bågen för hårt… Men visst skulle det vara roligt att höra den också! Afzelius måste vara med ändå och Juanita har jag alltid gillat. Men här springer ni och göder nå´t / han har bekämpat med risk för eget liv! / Så ge er av! Jag är trött på era svängar, / för ni fördröjer bara frihetens stund. / Och ni borde veta att turistens pengar / är som honung i förtryckarnas mun".

Släggan – Lee Hays och Peter Seeger / Jacob Branting Ingen allsångskväll är komplett utan Peter Seeger och via Enn Kokks blogg påminns jag om hans Släggan (The Hammer Song / If I Had a Hammer).

Svarta präster – Joe Hill / Ture Nerman Från Peter Seeger blir inte steget långt till Joe Hill: Du får mat, o kamrat / uti himmelens härliga stat! / Svält förnöjd! O var fröjd! / Du får kalvstek i himmelens höjd!. Jag har också hört versionen Du får smör ovanför när du dör

Balladen om Joe Hill – Earl Robinson och Alfred Hayes / Ture Nerman Och på tal om Joe Hill. Det enda seriösa förslaget jag framfört direkt till Ragnar Dahlberg och Jessica Ericsson är Balladen om Joe Hill. Om den näst sista versen utesluts blir den nästa tillräckligt ”opolitisk” för att publiken i Gamla Linköping ska klara av den. En av verserna är fantastisk: Han stod där vid min säng och log / och sa i självklar ton: / "Jag sått ett frö, som ej kan dö - / vår organisation. / Vår organisation."

Polkagrisgränd - Perssons Pack Jag har mina dragningar till Gränna… Polkagrisgränd är en vacker visa och är bättre som allsång än Nu har pojken blivit kär.

Lugnare vatten – Kjell Höglund Den här låten tror jag nästan allsången funderat på att ha med. I så fall spelar det inte så stor roll att jag föreslår den, men Anna ville ha Kjell Höglund så då får hon Kjell Höglund,

Flickan och kråkan - Mikael Wiehe Wiehe finns med redan tidigare på listan, men vi kan låtsas att Fred är gjord av Imperiet… Flickan och kråkan är ruskig och vacker och hjärtskärande. Lindansaren är lika bra men fungerar nog inte som allsång.

Godis är gott – Aston Reymers rivaler Det går inte att sluta en allsångskväll med något så dystert som Flickan och kråkan. Godis är gott är muntrare men har ändå ett budskap.

En måndagseftermiddag tidigare i somras spelades en låt i P1 på Musiken berättar. Den handlade om rökning och rökningens konsekvenser. Tyvärr uppfattade jag aldrig vad den hette, men det skulle vara lämpligt om Jessica fick sjunga den!

Några låtar kom inte med på listan främst för att de aldrig skulle gå att sjunga allsång till. Metallicas One är en av världens bästa låtar någonsin (och bygger på den utmärkta boken Johnny var en ung soldat av Dalton Trumbo). Det gäller även Sex Pistols God save the queen. Allsång går det säkert att sjunga till Philemon Arthur & the Dung och deras In kommer Gösta men den är lite – speciell. Å andra sidan kan den sjungas som en hyllning (?) till kommunalrådet Gösta Gustavsson!

Min lista blev pinsamt mansdominerad. Jag får hoppas på kloka kommentarer som breddar urvalet. Både Laleh och Robyn är bra artister och starka förebilder för unga kvinnor. På allsången imorgon får jag i alla fall lyssna på Jessica Ericsson och Lotta Källström då de sjunger. Dessutom ska Jessica och jag och förhoppningsvis några till lyssna på Sofia Karlsson då hon sjunger Dan Andersson i Alvastra klosterruin 25 juli. En kompis säger att man måste sjunga om man går på allsång. Vi får se…

Allsång sjöngs också på Almedalen. Enn Kokk har på sin blogg rapporterat från den – på hans blogg kan du ofta läsa om progressiva sånger och mycket annat. Jag har också efter rapporten från allsången kommenterat en av de ”borgerliga” sångerna.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om allsång, Linköping.

Organdonation

På Jonas Morians blogg diskuteras organdonation och vem som ska ha ”rätt” att få ta emot organ. Lite av vad jag tycker kommer fram i en tidigare blogg om blodgivning.

Det tidigare östgötska landstingsrådet Margareta Isacsson fick på ett PRO-möte frågan om inte pensionärerna som betalat skatt hela sitt liv förtjänade en bra vård. Margareta svarade att ingen ska få sjukvård för att de gjort sig förtjänt av den utan för att de har behov av den.

Margareta är en av mina förebilder och jag håller med henne. Det hon sa stämmer också med vad Hälso- och Sjukvårdslagen kräver. I HSL:s portalpragraf står det:
Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen.
Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården.


Att villkora att någon ska få ta emot ett organ med att denna också är villig att donera är fel. Dels bryter det mot de viktiga principerna om att vård ska ges efter behov och alla människors lika värde. Dels tror jag det i praktiken inte spelar så stor roll; den som är aktuell för att ta emot ett organ är sällan lämplig som donator.

Samtidigt är det viktigt att fler får möjlighet att både ge och ta emot organ. Många svenskar säger sig vilja donera organ om de skulle hamna i den situationen men betydligt färre har anmält sig till donationsregistret. Genom att anmäla dig dit får du inte bara möjlighet att vara solidarisk mot dina medmänniskor – du besparar också din familj ett ställningstagande i en svår situation. Anmäl dig och passa också på att bli blodgivare!

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om organdonation.

måndag, juli 17, 2006

l'Alpe d'Huez

Idag inleds den sista veckan av Tour de France – med en vilodag. Imorgon blir det allt annat än vila för cyklisterna. Då passerar cyklisterna över Col d’Izoard och Col du Lautaret som båda är över 2000 meter höga. Som om inte det räcker så avslutas den 187 km långa etappen med den klassiska klättringen på 1091 meter upp till l’Alpe d’Huez. 21 serpentinsvängar passeras i den 14 km långa backen som har en medellutning på 7,9 procent.

Om du bara ska titta på en enda cykeletapp i år är det här dagen du ska bänka dig framför Eurosports sändningar och lyssna till de fantastiska kommentatorerna Roberto Vacchi och Anders Adamsson.

Upptakten till årets tävling dominerades av dopingrykten. Två hela team och flera åkare är avstängda på grund av den dopingutredning som pågår. Bland de avstängda finns Jan Ullrich och Ivan Basso som var två av de största favoriterna.

Lance Armstrong har pensionerat sig efter otroliga sju raka segrar och det är nu mer öppet än på länge vem som kommer att stå som slutsegrare i Paris på söndag. Trots att flera bergsetapper i Pyrenéerna passerats har ingen cyklist ännu tagit grepp om loppet så den kommande veckan kan bli spännande.

fredag, juli 14, 2006

Pigjobb?

Igår var jag tillsammans med Anna på väg hem från Ulebergshamn i Bohuslän. Vi stannade till i Gränna och drack kaffe med min farmor. Hon berättade – på det fantastiska sättet som bara hon själv kan – lite om sin uppväxt. Hennes far var trädgårdsmästare åt kabinettskammarherre Hay på Borgmästaregården i Gränna och hennes mor arbetade som hushållerska åt Fru Hay.

En gång då ”pigdebatten” rasade var min farmor mycket upprörd. Hennes mor var minsann ingen piga - hon var hushållerska.

Det min farmor säger visar en yrkesstolthet. Det är samma yrkesstolthet som finns hos stenhuggarna i Ulebergshamn då de ser stenarna de huggit bära upp riksdagshuset, hos metallarbetarna på Saab i Linköping som ser flygplanen de byggt flyga över staden, hos typografen då nattens första tidning lämnar tryckpressen.

I debatten om hushållsnära tjänster finns det en rimlig och relevant invändning om just denna sektor i näringslivet ska skattesubventioneras. Själv vet jag inte vad jag själv tycker men både kamrater som Marta Axner och Jonas Morian har poänger i det de skriver. Men det finns också en mer olustig invändning om att hushållsarbete inte är ett riktigt arbete. Jag tror att det är fler än min farmor som då känner att man trampar på deras yrkesstolthet.

lördag, juli 08, 2006

Herrfotboll och damfotboll

Min syster, Anna och jag var och tittade på LFC:s senaste hemmamatch i fotbollsallsvenskan. När en av linköpingsspelarna blivit nedsprungen och blir liggande säger min syster:
Res dig upp - du spelar inte herrfotboll!

Det är lite märkligt att elitidrottsmän med en fantastisk balans och bollkontroll ramlar så fort de kommer i närheten av en motspelare. I helgen kommer det att vara en hel del herrfotboll på tv.

Om ni vill titta på fotboll så spelar LFC mot Mallbacken på Folkungavallen på lördag klockan 16. Tyvärr reser jag bort nu och jag kan komma att vara borta en dryg vecka så jag missar matchen. Det betyder också att jag inte kommer att bidra med några nya blogginlägg på en tid. Ha en skön sommar!

torsdag, juli 06, 2006

Pojklekar och flicklekar

Förra veckan var jag och min syster i London. Vi missade terrorattacker med lite större marginal än förra året och vi klarade oss ifrån poliser också.

Min syster insisterade att vi skulle besöka Hamleys - den stora leksaksbutiken på Regent Street (ja, jag hävdar fortfarande att hon är en bäbis). Väl där var det jag som hade roligast tror jag. Jag har inte sett en större briojärnväg sedan jag gick på dagis och den var jätteskojig att leka med!

Leksaksbutiken var pedagogsikt indelad med olika utbud på de olika våningarna. Våning 3 var "girls".

"Jaha, är det sånt här jag tycker är roligt" sa min syster tveksamt.

Våning 5 var "Boys" och där fanns action figures för det är sådant pojkar - och endast pojkar - gillar. En säljare visade vilken fantastiskt rolig leksak en spindelmansfigur kan vara. Jag förklarade att den enda jag känner som gillar Spindelmannen är en flicka, att jag köpt den om den funnits på flickvåningen men att det tydligen inte är något för henne eftersom våningen heter boys. Jag är inte säker på att han förstod min kritik, men jag är droppen som träffar stenen.

Trots flickvåningen verkade det vara i källaren min syster trivdes bäst. Den våningen heter "Interactive" och där fanns bland annat datorspelen.

Veronica har resonerat vidare i en annan post jag länkat till tidigare men som är värd att läsa igen: Att göra kön

Vad tror ni att Veronicas anmälan ledde till? Hon berättar själv. Vi är droppar båda två...

Det mesta fanns på Hamleys, som den här giraffiguren som kan bli din för £3500 (och så tillkommer kostnaden för att få med den på flyget också...)

Min syster har lagt upp fler bilder från resan på sin egen blogg.

Borgerlig trotskism

Almedalsbloggen har tidigare rapporterat om den politiska allsången som arrangeras under almedalsveckan. Nu meddelar Aftonbladet att en av högersångerna var ”Oh my Stalin” som sjungs till melodin i ”Oh my darling Clementine”.

Låten har funnits i Spartacus sångbok i många år. Vi tipsades av Pelle Rödin som jag tror hittat låten på en trotskistisk amerikansk internetsida. Jag har inte hittat någon uppgift om var ifrån texten ursprungligen kommer; jag har alltid trott att den skrivits av någon trotskist som kritik mot Molotov-Ribbentroppakten. Är det någon annan som vet bättre?

Texten nedan kommer från Spartacus sångbok.

In old Moscow, in the Kremlin (Mel: Oh my darling Clementine)

In old Moscow, in the Kremlin
In the fall of ‘39
Sat a Russian and a Prussian
Drawing up the party line

Oh my Stalin, Oh my Stalin
Oh my Stalin Party line
Oh I never will forsake you
‘Cause I love this life of mine

Leon Trotsky was a Nazi
We all knew it for a fact
Pravda said it, We all read it
‘Fore the Hitler-Stalin pact

Oh my Stalin, Oh my Stalin
Oh my Stalin Party line
Oh I never will forsake you
‘Cause I love this life of mine

Once a Nazi, would be a shotsy
That was then the party line
Now a Nazi’s, hotsy-totsy
Volga boatmen sail the Rhine

Oh my Stalin, Oh my Stalin
Oh my Stalin Party line
Oh I never will forsake you
‘Cause I love this life of mine

Now the Fuhrer and our leader
Stand within the Party line
All the Russians, love the Prussians
Trotsky’s laying British mines

Kd förbjuder Wild Kids!?

Mina kommentarer är inte alltid aktuella. Den här är några dagar försenad…

Även under årets almedalsvecka har Kd fortsatt traditionen från förra året och kräver mer regler. I år kräver de en åldersgräns på 18 år för deltagande i dokusåpor.

Nu ska jag erkänna att min kunskap om och erfarenhet av dokusåpor är begränsad. Jag kan dock inte på rak arm komma på någon deltagare som varit under 18. Okej, jag har inte lagt mycket tid på att hitta någon men ändå…

Men det finns ett undantag. Svt:s Wild Kids!

Det är alltså Wild Kids som Kd vill förbjuda?!

Men Big brother, Paradise hotel, Baren och det där Medusa vad det nu hette är okej så länge deltagarna är över 18.

Vad har Wild Kids gjort som upprört Kd så mycket att de ska förbjudas?

tisdag, juli 04, 2006

July 4

Idag är det 4 juli och USA:s nationaldag. För 230 år sedan undertecknades självständighetsförklaringen – Declaration of Independence.

Självständighetsförklaringens huvudförfattare var Thomas Jefferson – sedermera USA:s andra president och en av mina kandidater till titeln ”USA:s bästa president”.

Inledningen av självständighetsförklaringens preamble är imponerande:

We hold these Truths to be self-evident, that all Men are created equal, that they are endowed, by their Creator, with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty, and the Pursuit of Happiness.

Fortsättningen kan bäst sammanfattas med att det är rätt att göra uppror:

That to secure these Rights, Governments are instituted among Men, deriving their just Powers from the Consent of the Governed, that whenever any Form of Government becomes destructive of these Ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its Foundation on such Principles, and organizing its Powers in such Form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness.

USA fascinerar mig men jag är samtidigt kluven. Jag tror att jag delar den kluvenheten med många européer. Resonemangen i självständighetsförklaringen låg ljusår före dem som fördes av staterna i den gamla världen. Den praktiska tillämpningen har genom seklerna utvecklats för att bättre stämma överens med idealen.

Många européer såg idealen då USA genom marshallhjälpen bidrog till att bygga upp Europa efter andra världskriget. I år kommer 100 000 amerikanska veteraner från andra världskriget att avlida – män som befriade Europa från nazisternas tyranni.

De amerikanska idealen är höga och därför förpliktigande. Det är när Amerika misslyckas med att leva upp till idealen som kritiken faller hårdare än mot andra stater.

En stat som skapades för att tillförsäkra människor den oskiljbara rätten till liv kan inte efter sitt behag bryta mot de mänskliga rättigheterna.

En stat som skapades för att tillförsäkra människor den oskiljbara rätten till frihet kan inte förvägra andra människor den rätten och självsvåldigt sätta sig över andra stater.

En stat som skapades för att tillförsäkra människor den oskiljbara rätten till strävan efter lycka kan inte förvägra sina medborgare likvärdiga förutsättningar.

Kraven på Amerika är höga, för Amerika borde kunna bättre.

Självständighetsförklaringens text kan läsas här.

Folkpartiets tv-reklam

Folkpartiet i Östergötland – mer specifikt den folkpartistiska landstingsgruppen – har köpt tv-reklam. Där ska de upplysa väljarna i Östergötland om att de står för gratis barnsjukvård. Det kan behövas eftersom deras kollegorna i högerns maktallians moderaterna och centerpartiet vill att de sjuka barnen ska betala för sin sjukvård.

Jag har i en tidigare blogg berömt folkpartiet för att de vågar gå emot de andra borgerliga partierna i avgiftsfrågor. Men visst är det lustigt att de väljer att kampanja mot de andra borgerliga partierna?!

Däremot verkar inte folkpartiet säga något om sin restriktiva inställning till assisterad befruktning för lesbiska kvinnor.

Dagens Media rapporterar att Socialdemokraterna i Östergötland också köper reklamtid på Kanal Lokal.

Dessutom kommenterar Eric Sundström borgarnas fastighetsskatteförslag på Aktuellt i Politikens blogg och hos Motallians.

Ett stagnerande Linköping - miljöpartiets vision?

Miljöpartiets Linköping ska inte växa. Det kan diskuteras om det är positivt för en stad att växa och att vara stor. Jag tror det att det är positivt och att miljöpartiets väg är fel.

Men det finns en annan sida och det handlar om människor och det handlar om solidaritet.

Linköping växer för att många människor vill flytta hit och för att många av dem som redan bor här väljer att fortsätta bo i Linköping. En Linköping som inte växer betyder att människor som vill flytta hit måste bosätta sig någon annanstans, att ungdomar som vill flytta hemifrån inte kan göra det och att linköpingsbor som flytta till ett annat boende inte kan göra det utan tvingas bo kvar.

Ett Linköping med bostadsbrist driver också upp priserna på villor och bostadsrätter. Människor utan höga inkomster får svårare att hitta ett boende i Linköping som de har råd med.

Om miljöpartiet ska göra skäl för sitt namn borde de snarare bejaka att just Linköpings tätort växer. Boende i stadens centrum klarar sig ofta utan bil medan familjer i stadens utkanter – eller på landet där det är svårt att ordna en fungerande kollektivtrafik – behöver en eller flera bilar och reser längre sträckor varje dag. Bostäder i tätorten kan värmas med Tekniska verkens miljövänligt producerade fjärrvärme.

Men det handlar också om solidaritet. På ett samrådsmöte jag var på undrade en deltagande förändringsobenägen linköpingsbo: ”Varför ska det byggas fler bostäder? Alla vi som bor i Linköping har redan någonstans att bo.” Det är också de som inte vill se några förändringar som oftast gör sin röst hörd, som går på samrådsmöten, skriver insändare och överklagar beslut.

Mer sällan hör vi den som om något år får arbete i Linköping och därför behöver en bostad. Ungdomen som om några år ska flytta hemifrån. Den blivande barnfamiljen som kommer att kunna flytta in i villan som blir ledig då de gamla ägarna flyttar in till en nybygd lägenhet i centrum.

Det är sant att alla som bor i Linköping redan har någonstans att bo. Men för oss socialdemokrater innefattar gemenskapen även dem som i framtiden kommer att bo i Linköping.

Tillsammans med centerpartiet har socialdemokraterna i Linköpings kommun under denna mandatperiod skapat förutsättningar för att fler människor ska få förmånen att vara linköpingsbor. Jag hoppas den politiken kan fortsätta.