onsdag, januari 04, 2012

Lärdomar från Iowa

Igår genomfördes första steget i de amerikanska primärvalen inför höstens presidentval. Jag har inte bloggat lika aktivt denna gång som jag gjorde för fyra år sedan (här t ex)

Washington Posts alltid lika läsvärda blogg The Fix presenterar åtta lärdomar från primärvalet. Alla är intressanta men en fångar särskilt mitt intresse eftersom det även har relevans för Sverige: att en (folkrörelse)organisation på gator och torg spelar roll för valresultatet.

The Fix skriver att de tre kandidater som lyckades bäst - Mit Romney, Rick Santorum och Ron Paul - också var de tre kandidater som hade starkast organisation och flest sympatisörer som var ute och samtalade med andra väljare. Det vägde alltså tyngre än pengar och tv-reklam (Rick Perry) eller momentum (Newt Gingrich).

Det stärker mig i min övertygelse att svensk socialdemokrati måste vårda och utveckla sin folkrörelseorganisation och att den rätt använd kan vara med och ge Socialdemokraterna segern i de allmänna valen under det svenska "supervalåret" 2014.

Etiketter: ,