fredag, juli 29, 2011

Utöya

Terrordåden i Oslo och på Utöya för en vecka sedan har berört mig djupt. Smärtan och sorgen har kommit närmre än vid annan terror och lidande i världen.

Det skulle kunna varit jag. Det skulle kunnat vara mina syskon eller mina närmsta vänner.

Jag vet inte om det finns några politiska organisationer i två olika länder som står varandra närmre än norska AUF och svenska SSU. Det som händer AUF kan lika gärna hända SSU. Om en sådant här terrordåd drabbat SSU för ett drygt decennium sedan hade jag och mina syskon varit där. Hade det drabbat idag hade många av mina vänner varit där.

Därför kryper det som händer AUF långt in under det egna skinnet.

Därför är det också svårt att hitta orden.

Därför är också statsminister Jens Stoltenbergs ledarskap så viktigt och så imponerande. I måndagens enorma manifestation i Oslo gav han sitt och norrmännens svar på angreppet:
"Vårt svar har vokst i styrke gjennom de ubegripelige timene, dagene og nettene vi har bak oss, og det bekreftes med kraft i kveld.
Mer åpenhet, mer demokrati. Fasthet og styrke.
Det er oss. Det er Norge.


Men han lämnade också en uppmaning till oss andra:
Engasjer dere. Bry dere.
Meld dere inn i en organisasjon. Delta i debatter.
Bruk stemmeretten.
Frie valg er juvelen i demokratiets krone.
Ved å delta sier du et rungende ja til demokrati.
Vi skal ta tryggheten tilbake!"


Den uppmaningen kan du följa på olika sätt.

Om du inte redan är medlem i ett politiskt parti, bli det! Besök hemsidan för det parti du vill stödja så hittar du mer information om hur du blir medlem där.

Ett syfte med angreppet på AUF var att ingen mer skulle våga bli medlem i AUF. Du kan visa motsatsen genom att bli stödmedlem i AUF.

AUF:s ordförande Eskil Pedersen har deklarerat att AUF ska tillbaka till Utöya. Som stöd för detta har AUF:s systerorganisation SSU startat en insamling. Stöd insamlingen!

Slutligen. Ingen har finare än AUF-medlemmarna Stine Renate Håheim och Helle Gannestad uppmanat oss hur vi ska agera både bland de vänner vi vill vara med och i det samhälle där vi kommer att leva:
"Når en mann kan forårsake så mye ondt - tenk hvor mye kjærlighet vi kan skape sammen"

Etiketter: ,