tisdag, juli 04, 2006

Ett stagnerande Linköping - miljöpartiets vision?

Miljöpartiets Linköping ska inte växa. Det kan diskuteras om det är positivt för en stad att växa och att vara stor. Jag tror det att det är positivt och att miljöpartiets väg är fel.

Men det finns en annan sida och det handlar om människor och det handlar om solidaritet.

Linköping växer för att många människor vill flytta hit och för att många av dem som redan bor här väljer att fortsätta bo i Linköping. En Linköping som inte växer betyder att människor som vill flytta hit måste bosätta sig någon annanstans, att ungdomar som vill flytta hemifrån inte kan göra det och att linköpingsbor som flytta till ett annat boende inte kan göra det utan tvingas bo kvar.

Ett Linköping med bostadsbrist driver också upp priserna på villor och bostadsrätter. Människor utan höga inkomster får svårare att hitta ett boende i Linköping som de har råd med.

Om miljöpartiet ska göra skäl för sitt namn borde de snarare bejaka att just Linköpings tätort växer. Boende i stadens centrum klarar sig ofta utan bil medan familjer i stadens utkanter – eller på landet där det är svårt att ordna en fungerande kollektivtrafik – behöver en eller flera bilar och reser längre sträckor varje dag. Bostäder i tätorten kan värmas med Tekniska verkens miljövänligt producerade fjärrvärme.

Men det handlar också om solidaritet. På ett samrådsmöte jag var på undrade en deltagande förändringsobenägen linköpingsbo: ”Varför ska det byggas fler bostäder? Alla vi som bor i Linköping har redan någonstans att bo.” Det är också de som inte vill se några förändringar som oftast gör sin röst hörd, som går på samrådsmöten, skriver insändare och överklagar beslut.

Mer sällan hör vi den som om något år får arbete i Linköping och därför behöver en bostad. Ungdomen som om några år ska flytta hemifrån. Den blivande barnfamiljen som kommer att kunna flytta in i villan som blir ledig då de gamla ägarna flyttar in till en nybygd lägenhet i centrum.

Det är sant att alla som bor i Linköping redan har någonstans att bo. Men för oss socialdemokrater innefattar gemenskapen även dem som i framtiden kommer att bo i Linköping.

Tillsammans med centerpartiet har socialdemokraterna i Linköpings kommun under denna mandatperiod skapat förutsättningar för att fler människor ska få förmånen att vara linköpingsbor. Jag hoppas den politiken kan fortsätta.

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home