söndag, juli 03, 2005

Kd reglerar

Ett välkänt borgerligt mantra är att socialdemokratin står för politisk detaljreglering medan de vill släppa skaparkrafterna fria genom en radikal avreglering. I verkligheten är det ofta tvärt om vilket Kd ledaren – Häggrot heter han väl? – underströk i sitt tal i Almedalen.

"Den vänsterkartell som för tillfället har makten vill gärna regera och reglera vid familjernas köksbord" inleder Kd-ledaren.

Och sedan radas det upp...

Bensinpriset är för högt basunerar Kd-populisten. Ett högt bensinpris borde i och för sig välkomnas av ledaren för det en gång i tiden gröna partiet. Nu funderar han istället på om inte politiker borde bestämma bensinpriset genom "att sätta ett tak för statens inkomster från bensin". Vilka andra varor tycker Kd-ledaren är så viktiga att vi ska ha politiskt bestämda maxpriser på? "Regera och reglera" var det någon som sa…

"Jag är egentligen motståndare till att styra elevernas klädsel", säger han. Men ändå kan han tänka sig skoluniformer. På så sätt kan mobbning och klädhysteri minska hoppas han, för engelska privatskolor med strikta klädregler är väl befriade från pennalism, mobbning och prylhets? Det är möjligt att han har rätt även om han inte i sitt tal klarar av att hänvisa till något som visar att han skulle ha det. Men vilka var det han talade om då han så "regera och reglera"?

Samma företeelser: borgerlig retorik om socialdemokratisk detaljreglering som föregår deras egna detaljpetande finns också i landstingsvärlden. Det tänker jag blogga om vid något senare tillfälle.

"Regera och reglera" - ni hörde väl kraset när den stenen flög ut ur glashuset?

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Du hade den här med som insändare i Bohuslänningen idag! Jag tyckte väl att jag hade läst den förut. =)

Hoppas du har en trevlig sommar Martin. Ses till hösten.
mvh Johan Winberg

tisdag, 19 juli, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home