onsdag, juni 29, 2005

Kommunalisera kvinnojourerna?

Liljeblads blogg skriver Håkan om ROKS och deras - trots den pågående debatten - viktiga arbete. Jag håller med om det Håkan skriver och tänkte bekräfta hans åsikter genom att skriva om temat här också.

För en tid sedan läste jag en insändare i någon tidning, det kan ha varit Folkbladet, Corren eller NT. Där krävde insändarskribenten att kommunernas stöd till de lokala kvinnorjourerna omedelbart skulle dras in på grund av ordförandens uttalande och att kommunerna själva skulle ta över kvinnojourernas verksamhet. Ibland blir det så fel att det blir rätt! För egentligen är det absurt att skyddet för misshandlade kvinnor bygger på att en massa kvinnor arbetar ideellt. Hade det handlat om män - som offer eller som arbetskraft - är jag övertygad om att de som arbetat inte hade nöjt sig med att arbeta gratis och att de inte hade behövt göra det heller.

Insändarskribentens slutsats blev att kommunerna ska driva kvinnojourerna istället för att ideella organisationer gör det. Han är nog inte medveten om att det skulle bli betydligt dyrare än idag - med anställd kommunal personal istället för gratisarbetande ROKS-kvinnor. Samtidigt är det nog det som är riktigast om vi nu vill värdera mäns och kvinnors arbete lika. I sådana här frågor blir jag lätt en statssocialist - eller kanske snarare en kommunsocialist!