söndag, juni 26, 2005

När Ekot blev en Räv

Allt som rapporteras i media behöver nödvändigtvis inte vara den fullständiga sanningen. Ibland verkar det vara frestande att istället rapportera det som lyssnarna, tittarna och läsarna förväntar sig och sådant som bekräftar deras världsbild. Fox är väl det starkast lysande exemplet på sådan ”journalistik” men i den svenska EU-rapporteringen går det också att hitta försök att tillfredsställa sådana förväntningar. För svensken förväntar sig att EU på ett oförståeligt sätt lägger sig i en massa detaljer för att jävlas så mycket som möjligt med vanligt folk.

Under midsommarhelgen rapporterades att vi inte skulle få ha kvar tvättråden på våra kläder - det hade EU bestämt! Konsumenter var ilskna. Klädförsäljare var upprörda och såg framför sig reklamationer av söndertvättade kläder. Konsumentombudsmannen protesterade och uppmanade regeringen att agera ("och försöka verka för att man inför krav på skötselmärkning i hela EU" – i vissa fall kan vi svenskar visst acceptera att EU lägger sig i detaljer...)

Men vad handlade det egentligen om? Jo, att kravet på tvättråd betraktas som ett handelshinder. En klädproducent kan välja att ha tvättråd i alla sina kläder. En klädförsäljare kan välja att bara sälja kläder med tvättråd. Och jag som konsument kan välja att bara köpa kläder med tvättråd. Enda skillnaden mot idag är att Konsumentverket inte får sluta en överenskommelse om märkning med Teko-branschen som kräver att de märker kläderna.

När hela bilden redovisas är det inte mycket kvar av EU:s klåfingrighet. Men folket förväntar sig ett klåfingrigt EU så då är det den bilden som ges i rapporten, även om den inte är helt sann. Jag måste väl acceptera att det är så dagens nyhetsförmedling fungerar fast jag tycker det är tråkigt att det är Ekot som försöker efterlikna Fox.