fredag, oktober 31, 2008

La Crosse

Idag följde jag med Peter Harrell till La Crosse, en stad vid Mississippifloden, två och en halv timmes bilfärd från Madison på gränsen mot Minnesota. När vi kom fram till kampanjkontoret möttes vi av tre demonstranter som inte vill tillåta abort och som stänkte ”heligt vatten” på oss. Jag hade gärna fotograferat – sådant här får vi sällan uppleva hemma i Östergötland – men jag tror den bästa strategin är att ignorera dem helt. Så länge några abortmotståndare håller skyltar utanför demokraternas partiexpedition är det ingenting nyhet, men vad som helst förutom det kan generera en nyhet som tar fokus från viktare frågor under kampanjens sista dagar. Några kamanjarbetare blev provocerade av att det skvättes vatten på dem och ville ringa polisen, men några andra kampanjarbetare var tillräckligt utsövda för att ha kvar ett gott omdöme och visade ledarskap genom att avhålla dem från att ge demonstranterna onödig uppmärksamhet.

Innan vi började arbete tog vi lunch och passade på att titta på Mississippi. Här uppe är inte floden så imponerande men det är en imponerande lång sträck ner till utflödet i Mexikanska Golfen.

Efter lunch blev det dags att göra lite nytta. Även i La Crosse och omgivande orter har en massa volontärer anmält sig till GOTV och deras deltagande behövde konfirmeras. Medan jag ringde till dem som redan anmält sig som volontärer ringde Peter till andra kontakter för att erbjuda dem möjligheten att engagera sig i kampanjen. Av en händelse har skolorna i Wisconsin studiedag idag och imorgon och ringplatserna var välfyllda av high school-elever som engagerat sig i kampanjen.
Innan vi lämnade La Crosse hann vi med det som var Peters egentliga ärende: ett möte arrangerat av College Democrats på University of Wisconsin La Crosse tillsammans med den lokala ledamoten i Wisconsins representanthus Jennifer Shilling. Frågorna kretsade mycket kring studiefinansiering, ekonomi och klimatförändringar.

Andra bloggar om USA, Barack Obama och presidentvalet

Etiketter: , ,

torsdag, oktober 30, 2008

Obamas 30 minuter

Förutom en massa telefonsamtal och dörrknackande använder de amerikanska kampanjerna en massa reklam för att sprida sitt budskap – ofta koncentrerat till 30 sekunders tv-snuttar. Det gör även obamakampanjen, men de enorma resurser som det stora engagemanget fört med sig har tillåtit Obama att även göra det här på ett annorlunda sätt. Igår hade han till exempel bokat ett reklaminslag på 30 MINUTER på bästa sändningstid i alla stora tv-kanaler samtidigt.

Obamakampanjen ordnade ett tal-tittar-party på ett av kontoren i Madison. Ett annat kontor kopplade lite senare upp sig mot en telefonkonferens med Barack Obamas fru Michelle. Det var dock inget kontor som tittade på både tv-inslaget och lyssnade på Michelles telefonsamtal eftersom det skulle ta för mycket värdefull tid som behöver användas till att få väljare till vallokalerna.

Själv hade jag inte tid med någondera… På mitt kampanjkontor jobbade vi till långt in på kvällen med att reda ut alla problem inför de sista dagarnas GOTV-kampanj. Någon gång när jag får tid kommer jag att försöka titta på Obamas 30 minuters tv-inslag på youtube eller på barackobama.com

Andra bloggar om USA, Barack Obama och presidentvalet

Etiketter: , ,

onsdag, oktober 29, 2008

300 volontärer rings in

Under de sista fyra dagarnas Get Out The Vote-kampanj ska totalt 300 volontärer dyka upp på vårt kampanjkontor på Sout Park Street i Madison. Det mesta arbetet hos oss handlar om att se till att allt är förberett så att kampanjen flyter smidigt. Just nu pågår ett viktigt arbete där några volontärer ringer runt till alla som anmält sig för att konfirmera deras anmälningar.

Det är bra att det görs. Några visar sig vara förhindrade, andra att de kan andra tider än de som de anmält sig till och ytterligare några var på väg att glömma bort att de anmält sig.

Emellanåt kommer det in madisonbor för att köpa en yard sign eller för att ställa en fråga. Vi ser till att de får chansen att anmäla sig till GOTV och de allra flesta vill hjälpa till! Vi uppmanar dem också att använda möjligheten till förtidsröstning för att på så sätt kunna säkra att de verkligen kommer iväg och röstar och inte riskerar att fastna i långa köer i vallokalerna på tisdag.

Det finns ett enormt engagemang för Obama i Madison. Samtidigt nås vi av rapporter om smutsig republikansk ryktesspridning. Republikanerna har i tidigare val visat att de inte skyr några medel för att vinna så även om opinionssiffrorna ser bra ut går det inte att ta någonting för givet.

Andra bloggar om USA och presidentvalet

Etiketter: , ,

Yard Signs

När jag var i Colorado för kongressvalet för två år sedan slogs jag av hur mycket smartare amerikanarnas ”yard signs” är än våra otympliga affischtavlor.

En av de få sakerna där obamakampanjen inte fungerat klanderfritt är deras yard signs. Under en stor del av kampanjen har det varit brist på sådana och kampanjen har sålt dem eller restriktivt delat ut dem till volontärer.

Idag kom det en laddning med ungefär 500 skyltar till vårt kampanjkontor. De är mycket enkla att sätta ihop, så enkla att jag bad Peter att producera en instruktionsvideo för att visa hur det går till!

I valrörelsen 2010 hoppas jag att vi själva kan ha den här sortens skyltar.


Är det någon som vet hur jag kan vrida bilden rätt innan jag publicerar den??


Andra bloggar om USA och presidentvalet

Etiketter: , ,

Chevrolet

Jag har hyrt en bil att färdas i under min tid i Obamakampanjen och innan jag hyrde insisterade Anna på att det skulle bli en Chrystler. Nå kunde jag inte göra Anna till lags men jag hoppas att hon ändå nöjer sig med att jag hyrde en Chevrolet, , nämligen en Chevrolet Aveo i vacker (?) turkos färg. Bilen fungerar bra – trots att den är automatväxlad – men allra bäst fungerar min GPS-navigator. Utan den hade det tagit mycket längre tid att hitta till Meryls kampanjkontor och det hade varit hart när omöjligt att hitta hem till min värdfamilj. Nu har till och med jag börjat lära mig hur den kan användas så smart som möjligt…

USA är verkligen ett bil-land och det är svårt att ta sig någonstans utan bil (såvida det inte handlar om längre sträckor för då flyger de flesta).

Andra bloggar om USA

Etiketter: ,

Co-captain i röstmobiliseringen


Min första kväll i Wisconsin ägnades åt möte inför Get Out The Vote-kampanjen (GOTV). Vår del av Madison är indelad i cirka tio ”Ward” och för varje Ward ansvarar en ward-captain och en co-captain som ska se till att kunna sitt område och organisera de volontärer som anmält sig. Jag är co-captain åt Caleb i ett område där många studenter bor.

Vi var ett tjugotal personer som träffades hemma hos ett par som är med och ansvarar för denna del av kampanjen i vår del av Madison och Meryl informerade om vad som förväntas av oss som är ward-captain och co-captain.

Mot slutet av mötet kände jag att jag inte blivit av med min jet-lag så efter att ha skjutsat tillbaka Meryl till kampanjkontoret åkte jag till familjen som bidrar till kampanjen genom att öppna upp sitt hem för mig och en annan volontär. Jag lyckades komma i säng tidigt och nu har förhoppningsvis min kropp hamnat i rätt tidszon också.

Andra bloggar om USA och presidentvalet

Etiketter: , , ,

På plats i obamakampanjen

Det har dröjt till nu innan jag fått tid att blogga och fått tag på en internetuppkoppling.

I alla fall, igår körde jag från Chicago till Madison, Wisconsin, och tack vara min GPS kom jag snabbt och enkelt fram till ett av obamakampanjens kontor. Det är Meryl Harrell som förestår kontoret. Meryl är gift med min kusin Peter och jag får försöka återkomma till vad de gör i Wisconsin senare.

Så fort jag kom fram såg Meryl till att jag sattes i arbete med att skriva vykort ”Neighbor to Neighbor”. Jag instruerades av Eryn som gjorde samma sak med den skillnaden att hennes vykort var ”Woman to Woman”. Konceptet gick ut på att vi fyllde vykortets framsida med en egen text om varför vi stödde Obama och en uppmaning att engagera sig i kampanjen och att rösta 4 november. Vykorten skickas sedan till de som kampanjen identifierat som möjliga obamaanhängare.

Ännu så länge är kampanjkontoret ganska lugnt. Det öppnades i lördags och ska användas till den gigantiska Get Out The Vote-mobiliseringen som genomförs de sista fyra dagarna.

Andra bloggar om USA och presidentvalet

Etiketter: , ,

tisdag, oktober 28, 2008

Amerikanskt mobilnummer

Jag har lanat Peters dator, med internetuppkoppling och amerikanskt tangentbord, for att kort meddela att jag nu har ett amerikanskt mobilnummer som ni kan ringa till om ni vill ha tag pa mig. Det ar +1 608 335 6986. Om ni ska skicka sms tror jag det ar battre att anvanda mitt vanliga svenska nummer.

Annars gar kampanjen bra. Jag hoppas kunna aterkomma senare med lite rapporter jag samlat pa mig!

UPPDATERING:Det har alltid varit lite av ett äventyr att få tag på ett amerikanskt sim-kort. Den här gången litade jag på att min navigator skulle hjälpa mig hitta rätt, men det var enklare sagt än gjort. Först letade Peter reda på adressen till en US Cellular-butik men när jag hittat dit visade det sig att butiken inte längre fanns. Navigatorn tipsade då om en ny butik 15 km bort, på andra sidan Madison. När jag nästan var framme lyckades jag svänga fel i en korsning och hamnade på motorvägen till Chicago. När jag slutligen kom fram – till telebutiken, inte till Chicago – visade det sig att de inte sålde sim-kort. Jag bad navigatorn om vägbeskrivningen till en Cingular-affär och när jag kommit fram till det föreslagna målet befann jag mig på parkeringsplatsen till ett kontorskomplex. Jag gav navigatorn en ny chans, den här gången att visa mig till en AT&T-butik. Det slutade i ett köpcentrum där det fanns flera teleförsäljare men ingen som sålde sim-kort. En av dem var dock vänlig nog att ge mig vägbeskrivningen till närmsta AT&T-butik och väl där tog det bara några minuter att få mitt nya sim-kort.

Förutom ett amerikanskt mobilnummer fick jag alltså se en hel del av Madison…

Etiketter:

måndag, oktober 27, 2008

Tråkiga flygturer

Nu är de första etapperna av min USA-resa avklarade. Jag sitter på mitt motell i Chicago med flygplanen på väg till och från O'Hare-flygplatsen bullrande utanför fönstret och C-SPAN:s kampanjrapportering på tv. Jag är oförskämt pigg med tanke på att klockan i min kropp egentligen är fyra på morgonen men å andra sidan slumrade jag en hel del på resan hit.

Det fanns inte så mycket annat att göra än att slumra. Flygresorna från Linköping till Amsterdam och sedan från Amsterdam till Chicago var nog de tråkigaste flygturerna jag upplevt.

Från Linköping till Amsterdam var det molningt hela vägen och då menar jag verkligen molningt. Planet flög inte över molnen utan i dem så det syntes ingenting utanför fönstren. Dagens spännande ögonblick inträffade när vi skulle landa i på Schiphol; det var tjocka låga moln och när vi nästan var nere på marken tvingades vi avbryta och gå runt ett varv till eftersom ett plan på marken var på en plats där det inte skulle vara.

När vi startade från Amsterdam - då flög jag för första gången en Boeing 747 - regnade det och all fukt i luften bildade så mycket kondens bakom vingarna i starten att jag inte kunde se dem, trots att de bara var några meter bort! Sedan var det som sagt molningt, med ett litet avbrott när vi flög in över kusten i Labrador och strax före landningen i ett blåsigt Chicago (det är inte för inte det kallas för The Windy City)

Väl på marken gick allt bra. Det var inga väntetider att komma genom passkontrollen och det fungerade bra att hämta ut min hyrbil på Avis. GPS:s-vägvisaren är en fantastisk uppfinning.

Jag vet att Anna har förväntningar på att få veta mer om min hyrbil. Jag återkommer till den i en blogg senare, för nu måste jag sova!

Etiketter: ,

lördag, oktober 25, 2008

Till Wisconsin

På söndag åker till jag till Madison, Wisconsin, i USA för att delta i obamakampanjen inför det amerikanska presidentvalet 4 november.

Jag gör det i första hand för att det spelar roll för oss i Sverige och i övriga världen vem som blir president i USA. Till skillnad från president Bush och republikanerna är Barack Obama mer intresserad av att lösa de problem som finns i världen i samverkan med andra.

Jag vill också lära mig mer om hur valkampanjer går till i USA. Oavsett om vi gillar det eller inte så påverkas vi av vad som händer i USA och amerikanska trender söker sig förr eller senare till Sverige. Då är det bäst att vi är förberedda på det.

Ytterligare en anledning är att jag får möjlighet att träffa min kusin Peter och hans fru Meryl som jobbar i obamakampanjen i Wisconsin.

De flesta politiska partier i Sverige har olika sorters kontakter med de politiska partierna i USA. Medan Fredrik Reinfeldt kampanjade för Bush för åtta år sedan har vi socialdemokrater samarbete med demokraterna och andra progressiva krafter.

För två år sedan var jag i Denver, Colorado, och deltog i demokraternas kampanj där. Det resulterade i att demokraterna återtog guvernörsposten och att demokraterna fick majoritet i Colorados delegation i representanthuset. Nu får jag möjlighet att uppleva demokratiska framgångar i en annan delstat.

Etiketter: , ,

tisdag, oktober 21, 2008

Facebookstatus

Min bror - ekonomen - har följande som status på Facebook:
"I'm quite pessimistic about the current financial system. I've been buying gold."
"Gold? That's not pessimistic enough. I've been buying rice."

Jag tror jag håller med...

Andra bloggar om finanskrisen

Kulturrådslag?

Igår fick jag ett mejl som endast innehöll det föga engagerande meddelandet "Se bilaga". När jag öppnade bilagan var det en inbjudan att delta i partiets kulturrådslag, underskrivet av partisekreterare Marita Ulvskog och riksdagsledamoten Margareta Israelsson.

Inbjudan låter vackert.: "Vi socialdemokrater inleder nu ett brett rådslag om kulturpolitiken som beslutades av vår senaste partikongress. Här får alla en chans att påverka, lyssna och lära." Sedan följer några intressanta frågor som – precis som det står i inbjudan – inte har några "självklara enkla svar" men där Marita och Margareta hoppas att jag "vill vara med och forma en kulturpolitik som har trovärdiga svar grundade på en insikt om framtida utmaningar för kulturens olika uttryck" där vi vill presentera en kulturpolitik med "bred förankring i det svenska samhället".

Men så kommer avslutningen:
"Vi behöver dina synpunkter senaste 12 december!"

Och det är inte första gången som det känns som det bjuds in till ett rådslag men där remisstiden knappast tillåter annat än att någon redan initierad skriver ihop ett svar på sin egen kammare.

En inbjudan till rådslag som menar allvar med lyssnande, påverkan och bred förankring kräver också framförhållning och någon sorts eftertanke. Vad är annars syftet? Reduceras rådslaget till en fokusgrupp att testa färdigtänkta idéer på? Ses det som en kanal för att sprida ut den politik som partiets centrala arbetsgrupper redan bestämt?

Jag menar, vilka svar förväntar sig kulturrådslaget om de ställer frågan (för att bara ta ett exempel) "Hur ser du på den ökande ägarkoncentrationen på medieområdet?" Vad går det att svara på frågan för att rådslagsgruppen ska få en aha-upplevelse och få en insikt de inte redan hade?

Det kanske är talande att mejlet som bjöd in till rådslaget hade skickats från adressen no_reply@sap.se

Tack Marita och Margareta för att ni vill lyssna, men ni lyckades inte få mig att känna att mina synpunkter på allvar är efterfrågade. Jag hoppas jag någon gång får tid för ett eget litet kulturrådslag där vi kan fundera på hur vi ska kunna forma en kulturpolitik som tar sin utgångspunkt i människors behov och inte i rådande strukturer och institutioner. Jag tror det skulle kunna bli spännande, men efter att ha sett er tidsplan förstår jag att ni inte hinner vara med och efter att ha läst ert rådslagsmaterial inser jag att ni inte är intresserade.

Lär mer på Kulturrådslagets hemsida eller på s-kultur.blogspot.com

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om kultur och socialdemokraterna

Etiketter: ,

lördag, oktober 18, 2008

Alfred E Smith Memorial Dinner

Politik handlar ofta om allvarliga saker, men ibland kan det vara väldigt roligt. För några kvällar sedan möttes John McCain och Barack Obama på en välgörenhetsmiddag i New York till minnet av Alfred E Smith. Det var lite allvarligt och mycket roligt.



Filmen kommer från världens bästa tv-kanal C-SPAN

onsdag, oktober 15, 2008

Produktinformation

Min goda vän Jessica arbetar på Dahlbergs Café i Gamla Linköping. Det verkar hon göra bra för när miljökontoret inspekterade 28 kaféer var det bara två som blev godkända. Dahlbergs Café var ett av dem. Naturligtvis, kan jag nästan skriva!

Jessica är duktig på annat också. Hon har till exempel gästbloggat på den här bloggen.

Etiketter:

lördag, oktober 11, 2008

Investeringsråd

Min lillebror - snart färdigutbildad ekonom - kommer med prognoser i dessa orostider:
"Var beredd på att det nog snart kan dra iväg uppåt om det inte fortsätter att bli värre."

Men den prognosen i ryggen är det bara att gå till handling...

söndag, oktober 05, 2008

www.utredarna.nu

Jag är en stolt medlem i Unionen och ännu stoltare blev jag då jag upptäckte den högkvalitativa bloggen som en grupp utredare på Unionen har. Besök den själv!
www.utredarna.nu