söndag, oktober 14, 2007

Gästblogg: Alliansen överger de långtidsarbetslösa

Med stöd av det goda konjunkturläget sjunker arbetslösheten, men det får inte bli en förevändning för att sluta med en aktiv arbetsmarknadspolitik, skriver Jessica Ericsson i en gästblogg. Jessica är socialdemokratisk ledamot i Bildningsnämnden i Linköping och aktiv i Valla s-förening.

Arbetslösheten sjunker i Sverige. Den positiva utvecklingen som inleddes under slutet av förra mandatperioden har fortsatt under det första året av denna mandatperiod. Den dåvarande borgerliga oppositionen påpekade – med rätta – att ett arbete är bästa sättet att bekämpa det utanförskap som allt för många människor befinner sig i. Vi ser hur många faktorer samverkar: hög arbetslöshet, låg utbildning, dålig hälsa, knapp ekonomi, lågt inflytande över sin livssituation, en överrepresentation av personer med utländsk bakgrund. Om man vill det skulle man kunna skönja klasskillnader.

Samtidigt som arbetslösheten sjunker blir antalet långtidsarbetslösa i Linköping fler. Antalet långtidsarbetslösa har ökat med 242 personer på ett år, till 1199 linköpingsbor. Värst är situationen för ungdomar mellan 18 och 24 år där antalet långtidsarbetslösa tiofaldigats, till 304 personer!

I Skäggetorp är den öppna arbetslösheten som högst. Det är också där som den stiger till ännu högre nivåer.

Medan regeringen sänker skatter – mest av allt för den med hög inkomst eller stor förmögenhet – ökade utbetalningen av socialbidrag i Linköping under årets första kvartal. Klyftorna ökar mellan dem som har och dem som inte har.

Den borgerliga politiken lyckas inte bryta utanförskapet för dem som är i störst behov av att komma in i samhällsgemenskapen. Istället sparar de på åtgärder som bryter utanförskapet. Antalet platser på Komvux minskar, resurserna till arbetsmarknadsutbildningar likaså. Den borgerliga skolpolitikens svar på att vissa inte lyckas nå kunskapsmålen är att kunskapskraven för dessa ska sänkas.

Med stöd av det goda konjunkturläget sjunker arbetslösheten, men det får inte bli en förevändning för att sluta med en aktiv arbetsmarknadspolitik. Nu har vi bättre möjligheter att hjälpa de som haft allra svårast att komma ut på arbetsmarknaden. Vi behöver rusta dem för arbete, höja utbildningsnivån och ge möjligheten till större inflytande över ett bättre liv.

Vi socialdemokrater vill ge alla människor den chansen.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Linköping, arbetslöshet och politik

4 Comments:

Blogger Anna Larsson said...

Så himla bra!!

Grattis Martin till en så bra gästbloggare, lite avis får jag erkänna. ;)

Fast varför får jag inte läsa detta i Corren?

måndag, 22 oktober, 2007  
Blogger Martin Tollén said...

Jag är ganska stolt :) Corren har fått chansen men refuserat artikeln. Då fick Linköpings Tidning chansen - och de tog den.

Tji fick Corren. Det kanske bara är som hämnd de påstår att de enda linköpingspolitiker som bloggar är borgerliga män?!

måndag, 22 oktober, 2007  
Blogger Anna Larsson said...

Så suurt! Och helt obegripligt. Tur att man inte prenumererar..

Nu har jag hittat mina syskon på facebook förresten. Och känner mig väldigt mycket storasyster..

måndag, 22 oktober, 2007  
Blogger Martin Tollén said...

Efter mycket väntan har Corren tagit sitt förnuft till fånga.

tisdag, 30 oktober, 2007  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home