lördag, juli 28, 2007

Doping är det problem som är lättast att lösa...

Det finns många anledningar till att det är trist att cyklister dopar sig. En anledning är att när de äntligen åker dit så skymmer det att Tour de France är extremt spännande i år. På dagens näst sista etapp – ett individuellt tempolopp på 55,5 km – var det så tätt på slutet att jag glömde andas under Alberto Contadors sista kilometer. Efter över 300 mils cyklande skiljer det bara 31 sekunder mellan de tre första tävlande.

Nu verkar alla i cykelsporten också förstått att det inte går att låtsas som om dopingen inte existerar. Med tiden tror jag också att cykelsporten kommer att få bättre bukt på den.

Det trista nu är att de två dominerande aktörerna i cykelvärlden – internationella cykelorganisationen UCI samt ASO som är ett företag som bland annat arrangerar Tour de France – använder dopingavslöjandena för att ha ännu mera tarvligheter att slänga i varandras ansikten.

Så dagens tragiska konstaterande är att vi kan hoppas på en cykling utan doping, men att hoppas att UCI och ASO ska sluta bete sig som bortskämda småbarn är nog att be om att bli besviken!

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Tour de France och cykling

Etiketter: ,

fredag, juli 27, 2007

Jag cyklar fortfarande

Min semester har förgyllts av Eurosports sändningar och yclingnews.com:s rapporteringar från Tour de France.

Mindre förgyllande har det varit med dopningen som cyklingen lider av. Saken blir ännu värre av att det är några av mina egna favoriter som försvunnit från tävlingen: det alltid spektakulärt offensive kazaken Aleksander Vinokurov och det danske bergsgeten Michael Rasmussen.

I Tyskland har de största kanalerna stoppat sina sändningar från touren. Det diskuteras om cykel-VM ska ställas in, om alla tävlingar ska stoppas och att cyklingen ska strykas som OS-sport.

Helt i skymundan har dopningsavslöjanden inom andra sporter hamnat och i ett av golfens flaggskepp British Open dopningstestas enligt uppgift inte de tävlande alls.

En läkare menade i sportnytt att Tour de France är ”en fysiologiskt felaktigt upplagd tävling” (det är väl i så fall Vätternrundan och Stockholm maraton också, för att inte tala om boxning…)

Cykling är en extremt krävande sport och det är säkert en anledning till att många under lång tid frestats att testa felaktiga genvägar. Samtidigt är en av komponenterna i ett tufft treveckors etapplopp som Tour de France att de tävlande tvingas att hushålla med sin energi för att klara av hela tävlingen. För att lyckas vinna måste du vara bättre på det än dina konkurrenter.

Fler och fler inser att cykelsporten måste göra upp med dopningen. Under våren har Bjarne Riis och Eric Zabel erkänt att de dopade sig under 1990-talet och nu ropas det på retroaktiv bestraffning. Riis har förklarats som icke välkommen på Tour de France och Zabel hotas att inte få starta i cykel-VM på hemmaplan. Jag tror det är fel att straffa de som gör avbön och som vill göra upp med ett smutsigt förflutet. Vilka signaler sänder det? Att så länge du håller tyst och fortsätter leva på lögnen så är du välkommen?

Med tanke på kraven om att touren ska avbrytas, allt cykeltävlande stoppas och att VM ska ställas in undrade någon cyklist inför starten på en touretapp om en hel klass ska underkännas för att en eller två fuskar. Jag tycker inte det.

Dopningavslöjandena visar att cyklingssporten tar kampen mot dopning på allvar. Om den kampen är lyckosam blir också fuskare avslöjande – ända tills den mest svartsjälade proffscyklisten insett att fusk inte lönar sig. Borde inte en del av den upprördheten som riktas mot cyklingen idag istället riktas mot de sporter som inte tar dopningen på allvar?

Så jag tänker fortsätta titta på upplösningen av TdF under helgen. Däremellan tänker jag vara ute och cykla (odopad!) på egen hand eftersom cykling är den motionsform som passar mig bäst. Sedan hoppas jag kunna ta ytterligare några dagars semester i september för att åka till Stuttgart och titta på VM i cykel.

Innan dess hoppas jag att alla dopade cyklister avslöjas. För varje avslöjande kommer säkert någon att tycka att det är dags att ställa in alla cykeltävlingar. Gör man det skulle det bästa för cykelsporten vara att göra som man gjort tidigare: att blunda för dopningen. Det vill inte jag.

Stoppa fusket. Låt den bästa rena cyklisten vinna VM.


På väg till starten i årets Vätternrunda. (Notera de inte helt lyckade vita strumporna – jag har lyssnat för mycket på eurosports modeorakel Anders Adamsson som insisterar att cykelstrumpor ska vara vita…)

För övrigt är Eurosports cykelbevakning och kommentatorerna Roberto Vacchi och Anders Adamsson fantastiska. Tyvärr verkar det som att min kabel-tv operatör kommer att byta ut Eurosport mot någon sportkanal som visar en massa av de idrotter som ändå alla andra kanaler bevakar. Det tycker jag också är trist och någon har dragit igång en namninsamling som ska lämnas till Com Hem.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Tour de France, dopning och cykling

Etiketter: ,

onsdag, juli 25, 2007

Roves power-point

Via Washington Posts blogg Capitol Briefing läser jag en power-pointpresentation om vad som hände i kongressvalet 2006 och hur spelplanen ser ut inför kongressvalet 2008. Det som gör presentationen intressant är att den kommer direkt från Vita huset och visar hur Bushs briljanta (och ondskefulla) strateg Karl Rove ser på den politiska spelplanen.

Några saker är värda att notera.

1. Enligt Rove var den republikanska förlusten 2006 inget ideologiskt skifte utan ett resultat av en mängd enskilda kongressledamöter som gjort dåligt ifrån sig.

2. Irakkriget var inte den avgörande faktorn bakom förlusten.

3. Republikanerna räknar med att i första hand behöva försvara sig 2008. Möjligheterna att vinna demokratiska platser är begränsade. Det gör det svårt för republikanerna att återta de förlorade majoriteterna i Senaten och Representanthuset.

Den tredje punkten håller jag med om.

De två första punkterna kan delvis stämma. Det var många samverkande faktorer som låg bakom demokraternas framgångar men irakkriget kan knappast underskattas. Långt in i traditionella republikanska kretsar finns ett missnöje med kriget, dess kostnader och förlusterna av amerikanska liv. Mina egna erfarenheter från när jag deltog i valarbetet är också att irakkriget verkligen lyckats mobilisera demokratiska och oberoende väljare.

Det som gjort att Roves power-pointpresentation blivit offentlig är att den hölls för en grupp diplomater. Innehållet är betydligt mer kampanjstrategiskt än vad som rimligen är nödvändigt för ambassadörerna i deras roll som företrädare för USA gentemot andra länder. Joseph Biden, som är ordförande för Senatens utrikesutskott, har därför krävt att presentationen ska skickas till Senaten och därmed blev den offentlig.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2006, USA-valet 2008 och Karl Rove

Etiketter: ,

söndag, juli 22, 2007

Republik eller monarki

Republikanska föreningen firar tio år genom en namninsamling för folkomröstning om vi ska införa republik eller behålla monarkin.

Vill du också att vi ska få möjlighet att välja våra företrädare själva? Skriv i så fall på namnlistan.

Ännu bättre är det förstås att också bli medlem i Republikanska föreningen.

Etiketter: ,

lördag, juli 21, 2007

Obama girl

Jag har tvekat i flera veckor om jag ska lägga upp den här videon från youtube – den är kanske inte helt rumsrent. Å andra sidan illustrerar den fenomenet Obama.Tänk att som politiker bli omsjungen med strofer som:
I can not wait ’till two thousand and eight
Baby, you’re the best candidate

och
Universal health care reform
It makes me warm



Fast lite förstörs intrycket av att videon i första hand är gjord för att få spridning på internet och att Obama bara valts som ett medel för att få den spridd. Men vid närmare eftertanke understryker det bara fenomenet Obama ytterligare.

Andra bloggar om Barack Obama och USA-valet 2008, presidentvalet och youtube

Etiketter:

fredag, juli 20, 2007

Valresultat

I höstas var jag i USA och deltog i valkampanjen inför kongressvalet. Nu har en organisation gjort en reklamfilm för att visa att det spelar roll att det finns en demokratisk majoritet i Representanthuset och Senaten. När jag ser den är jag stolt över att jag fick vara med i valrörelsen även om min betydelse för framgången inte ska överskattas…

Andra bloggar om USA och USA-valet 2006

Etiketter:

Alla föräldrar är mammor

Washington Post har en artikel om de särskilda utmaningar som de kvinnliga amerikanska kongressledamöterna med småbarn ställs inför. 10 kvinnliga kongressledamöter har barn under 13 år och slits därför mellan uppdraget som parlamentariker och livet som förälder.

I artikeln nämns ingenting om hur många manliga kongressledamöter som har småbarn. Men de förväntas å andra sidan inte vara förälder. Det finns det ju en mamma som är.

Trist.

Andra bloggar om föräldraskap och jämställdhet

Etiketter:

onsdag, juli 04, 2007

4 juli

4 juli är USA:s nationaldag, firat till minne av självständighetsförklaring från Storbritannien 1776. På denna dag för ett år sedan skrev jag om idealen USA förpliktat sig att leva upp till. Bland annat skrev jag:

De amerikanska idealen är höga och därför förpliktigande. Det är när Amerika misslyckas med att leva upp till idealen som kritiken faller hårdare än mot andra stater.

En stat som skapades för att tillförsäkra människor den oskiljbara rätten till liv kan inte efter sitt behag bryta mot de mänskliga rättigheterna.

En stat som skapades för att tillförsäkra människor den oskiljbara rätten till frihet kan inte förvägra andra människor den rätten och självsvåldigt sätta sig över andra stater.

En stat som skapades för att tillförsäkra människor den oskiljbara rätten till strävan efter lycka kan inte förvägra sina medborgare likvärdiga förutsättningar.

Kraven på Amerika är höga, för Amerika borde kunna bättre.


Allt för ofta får omvärldens bild av Amerika tecknas av den nuvarande presidenten och hans gelikar. Då är det lätt att få eventuella fördomar bekräftade.

Men det finns ett annat USA. Ett USA där Keith Ellison svärs in i kongressen med en hand på Koranen. Ett progressivt USA som Lennart Franzell påminner oss om på sin blogg.

Kanske progressivast av alla amerikaner var Thomas Jefferson. Författare till självständighetsförklaringen, Virginias lagstiftning om religionsfrihet och till konstitutionens Bill of Rights. I en ledare inför 4 juli resonerar Denver Post om hur Jeffersons över 200 år gamla idéer om att skydda människor från övergrepp från staten övergivits av den nuvarande amerikanska administrationen. De idéerna – Jeffersons idéer och idén bakom USA – är fortfarande riktiga, viktiga och aktuella.

4 juli är rätt dag att fira dem.

Bilderna är tagna av mig och föreställer Liberty Bell i Philadelphia och en vägg i Jefferson Memorial i Washington DC där ett utdrag ur självständighetsförklaringen visas.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA

Etiketter: ,

tisdag, juli 03, 2007

Sju nya underverk

Av antikens sju underverk finns inte mycket kvar. Därför ska sju nya underverk utses och du har själv möjlighet att påverka resultatet genom den här internetsidan. Det är inte lång tid kvar innan omröstningen avslutas...

Några av de 20 kandidaterna har jag själv besökt: Colosseum, Eifeltornet, Neuschwanstein och Frihetsgudinnan. Av dessa var det Eiffeltornet som gjorde störst intryck. Trots att alla kandidaterna är värdiga underverk är det ett jag tycker sticker ut mer än de andra och det är Kinesiska muren. Den har jag inte besökt – ännu – men Malin visar vackra bilder från sitt besök där på sin blogg.

Ett av de ursprungliga underverken finns kvar – pyramiderna, mäktigast och äldst av de alla. De har därför en självskriven roll som underverk även efter det att de sju nya underverken valts.

Men inget är förstås lika mycket underverk som Draken.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om underverk

Etiketter:

söndag, juli 01, 2007

Obamas 250000 donatorer

När demokraternas primärvalskampanj inför presidentvalet rullade igång för ett drygt halvår sedan talade mycket för att det skulle bli en defilering för Hillary Clinton. Utmanare som John Edwards och Barack Obama skulle få tävla om att bli ”best of the rest”. Allt ställdes på ända när Obama samlade in lika mycket pengar som Clinton under årets första kvartal.

Undan för undan kommer nu resultatet från andra kvartalet. Återigen är det Obama som sticker ut mest både vad gäller insamlade pengar och bredden i hans stöd. Först visades det att över 250 000 personer donerat pengar till Obamas kampanj – ett antal som ingen tidigare ens varit i närheten av så här tidigt i en primärvalskampanj. Ikväll meddelas på Obamas hemsida att han under andra kvartalet samlat in 31 miljoner dollar till primärvalet. Det är en rekordstor summa för en demokratisk kandidat och för andra kvartalet i rad kommer Obama att vinna pengamatchen mot Clinton.

Om Obama är det som så här långt har engagerat flest gräsrötter i kampanjen är det Clinton som ligger bäst till vad gäller stöd. Varje dag kan Clintons kampanj rapportera om ytterligare inflytelserika demokrater som sluter upp bakom henne. En av dem som nyligen kommit ut och stött Clinton är medborgarrättskämpen och författaren Maya Angelou – med en av de mest oefterlikniga röster jag känner till.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2008, presidentvalet, Barack Obama och Hillary Clinton

Etiketter: , ,