måndag, april 16, 2007

Primärvalkampanj period 1

Trots att det återstår över 18 månader till den amerikanska valdagen – och nio månader till väljarna i Iowa inleder processen att utse kandidater – är valkampanjen i full gång. I och med att årets första kvartal är till ända har kampanjerna varit tvungna att offentliggöra sin ekonomi. Vinnarna av primärvalkampanjens första period kan utses!

Hillary Clinton har samlat in mest pengar och har över 30 miljoner dollar på sitt kampanjkonto. Det är en enastående siffra som ingen tidigare varit i närheten av; för bara fyra år sedan väckte John Edwards stort uppseende då han lyckades samla ihop sju miljoner dollar på samma tid.

Clintons 30 miljoner är ändå inte den största sensationen. Tidigare har det setts som självklart att Clinton ska samla in mycket mer pengar än sina konkurrenter, men Barack Obama visade när hans siffror redovisades att han överträffar alla förväntningar och håller jämna steg med henne. Obama hade också över 100 000 donatorer till sin kampanj vilket är det överlägset största antalet och det visar ett stort och brett stöd för honom.

Bilden av det demokratiska primärvalet som en tvekamp mellan Clinton och Obama förstärks. I den här kampanjen kommer pengar nämligen att spela en större roll än någonsin. Tidigare hölls primärvalen under flera månader där kandidaterna hade gott om tid att besöka delstaterna och driva sina kampanjer. Några lyckade resultat i början gjorde att mer pengar flöt in som i sin tur gjorde det möjligt att vara med och konkurrera i de senare primärvalen.

Störst inflytande har ändå väljarna i de staterna som röstar tidigt. Därför har allt fler stater flyttat fram sina primärval och nu håller 5 februari på att förvandlas till en enda stor nationell primärvaldag då över hälften av alla ombud på partikonventet kommer att stå på spel. Kandidaterna kan inte längre förlita sig på personliga besök i delstaterna. Istället måste de ha råd att bygga upp en kampanjorganisation på väldigt många ställen samtidigt som de måste spendera mycket pengar på att köpa reklam. Den som inte lyckas samla in mycket pengar har en väldigt liten chans att göra bra ifrån sig 5 februari.

På den republikanska sidan var det Mitt Romney som ledde fältet med intäkter på 20 miljoner dollar. Den som tidigare sågs som den ledande republikanska kandidaten – John McCain – är första kvartalets stora besvikelse med intäkter på totalt 13 miljoner dollar. Han har i alla fall tillfälligt förlorat positionen som favoriten hos republikanerna.

Summeras siffrorna för de demokratiska och de republikanska kandidaterna ses något annat intressant. För första gången på 30 år samlar demokraternas kandidater totalt in mer pengar än de republikanska. Det visar att engagemanget just nu är betydligt större hos de demokratiska än hos de republikanska väljarna. Det understryks av opinionsundersökningarna som visar att demokraterna anser sig ha flera bra kandidater att välja på – Clinton, Obama, Edwards, Richardson – medan republikanerna ser sig tvingade att välja den minst dåliga kandidaten.

Just nu verkar demokraterna alltså ligga bra till för en seger i november 2008. Men kom ihåg att i politiken kan en vecka vara en lång tid.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2008, presidentvalet, Barack Obama, Hillary Clinton, Mitt Romney och John McCain

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home