onsdag, juli 25, 2007

Roves power-point

Via Washington Posts blogg Capitol Briefing läser jag en power-pointpresentation om vad som hände i kongressvalet 2006 och hur spelplanen ser ut inför kongressvalet 2008. Det som gör presentationen intressant är att den kommer direkt från Vita huset och visar hur Bushs briljanta (och ondskefulla) strateg Karl Rove ser på den politiska spelplanen.

Några saker är värda att notera.

1. Enligt Rove var den republikanska förlusten 2006 inget ideologiskt skifte utan ett resultat av en mängd enskilda kongressledamöter som gjort dåligt ifrån sig.

2. Irakkriget var inte den avgörande faktorn bakom förlusten.

3. Republikanerna räknar med att i första hand behöva försvara sig 2008. Möjligheterna att vinna demokratiska platser är begränsade. Det gör det svårt för republikanerna att återta de förlorade majoriteterna i Senaten och Representanthuset.

Den tredje punkten håller jag med om.

De två första punkterna kan delvis stämma. Det var många samverkande faktorer som låg bakom demokraternas framgångar men irakkriget kan knappast underskattas. Långt in i traditionella republikanska kretsar finns ett missnöje med kriget, dess kostnader och förlusterna av amerikanska liv. Mina egna erfarenheter från när jag deltog i valarbetet är också att irakkriget verkligen lyckats mobilisera demokratiska och oberoende väljare.

Det som gjort att Roves power-pointpresentation blivit offentlig är att den hölls för en grupp diplomater. Innehållet är betydligt mer kampanjstrategiskt än vad som rimligen är nödvändigt för ambassadörerna i deras roll som företrädare för USA gentemot andra länder. Joseph Biden, som är ordförande för Senatens utrikesutskott, har därför krävt att presentationen ska skickas till Senaten och därmed blev den offentlig.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2006, USA-valet 2008 och Karl Rove

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home