onsdag, juli 04, 2007

4 juli

4 juli är USA:s nationaldag, firat till minne av självständighetsförklaring från Storbritannien 1776. På denna dag för ett år sedan skrev jag om idealen USA förpliktat sig att leva upp till. Bland annat skrev jag:

De amerikanska idealen är höga och därför förpliktigande. Det är när Amerika misslyckas med att leva upp till idealen som kritiken faller hårdare än mot andra stater.

En stat som skapades för att tillförsäkra människor den oskiljbara rätten till liv kan inte efter sitt behag bryta mot de mänskliga rättigheterna.

En stat som skapades för att tillförsäkra människor den oskiljbara rätten till frihet kan inte förvägra andra människor den rätten och självsvåldigt sätta sig över andra stater.

En stat som skapades för att tillförsäkra människor den oskiljbara rätten till strävan efter lycka kan inte förvägra sina medborgare likvärdiga förutsättningar.

Kraven på Amerika är höga, för Amerika borde kunna bättre.


Allt för ofta får omvärldens bild av Amerika tecknas av den nuvarande presidenten och hans gelikar. Då är det lätt att få eventuella fördomar bekräftade.

Men det finns ett annat USA. Ett USA där Keith Ellison svärs in i kongressen med en hand på Koranen. Ett progressivt USA som Lennart Franzell påminner oss om på sin blogg.

Kanske progressivast av alla amerikaner var Thomas Jefferson. Författare till självständighetsförklaringen, Virginias lagstiftning om religionsfrihet och till konstitutionens Bill of Rights. I en ledare inför 4 juli resonerar Denver Post om hur Jeffersons över 200 år gamla idéer om att skydda människor från övergrepp från staten övergivits av den nuvarande amerikanska administrationen. De idéerna – Jeffersons idéer och idén bakom USA – är fortfarande riktiga, viktiga och aktuella.

4 juli är rätt dag att fira dem.

Bilderna är tagna av mig och föreställer Liberty Bell i Philadelphia och en vägg i Jefferson Memorial i Washington DC där ett utdrag ur självständighetsförklaringen visas.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA

Etiketter: ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home