tisdag, november 27, 2007

Landstingsmajoritetet spricker - på mötesdagar

Efter en dag i landstingsfullmäktige som präglats av en redovisning av det katastrofala ekonomiska läget, den borgerliga majoritetens erkännande att finansplanen bygger på orealistiska antaganden (vilket inte hindrade dem från att rösta igenom den), en höjning av tandvårdstaxorna trots att Folktandvården lyckas gå med vinst med sina lägre taxor, en generell ovilja att svara på frågor och övertygelsen om att problem försvinner om man ignorerar dem, kom vi fram till den stora frågan som skulle visa att det trots allt fanns en regeringsduglig majoritet: Landstingsfullmäktiges mötesdagar 2008. En inte särskilt kontroversiell fråga kan tyckas, men frågans komplexitet blev för mycket för den borgerliga landstingsledningen. Affären slutade med dagens enda votering!

Landstingsfullmäktige har ett stort ansvar och många viktiga frågor att debattera. Det är ett ansvar den borgerliga majoriteten ryggar för och debatter har de inte velat ha. Att välja att ta dagens enda votering i frågan om mötesdagar känns inte värdigt landstingsfullmäktige. Från socialdemokratiskt håll valde vi att avstå i voteringen.

Regeringsduglighet blir visst även denna veckas ord. Om majoriteten spricker i frågan om mötesdagar, hur ska de då någonsin kunna samla sig till att fatta de svåra beslut som krävs för att få ordning på landstinget igen?

Landstingets borgerliga majoritet är ingen Jack Kennedy.

Fullmäktigedebatten kommer att kunna ses på den här sidan.

Andra bloggar om Östergötland, landsting, politik och regeringsduglighet

Etiketter: ,

Martin MacGyver

Vintern har kommit till Linköping och med den de isiga gatorna och jag har råkat ut för den här säsongens första cykelkrasch. Under den förra kommunledningens tid – den utgjordes fram till valet förra året av socialdemokraterna och centern – fanns det också isiga gator. Jag cyklade omkull då också och gled graciöst och utan allvarliga konsekvenser fram på mage över den isiga gatan. Nu har centern gjort upp med de andra högerpartierna och då är vägskötseln mer ondsint; isfläckarna är halkigare än någonsin men raffinerat nog var det asfalt precis där jag landade så jag skrapade upp mitt vänstra knä ordentligt.

Jag åkte hem för att ägna mig åt lite egenvård (med tanke på hur landstinget leds kändes det säkrast…) men väl hemma upptäckte jag att jag inte hade några sjukvårdsattiraljer alls – inte ens ett plåster!

Eftersom MacGyver visades på tv när jag var yngre var jag inte rådlös. Ni vet väl vem MacGyver är? TV-hjälten som kunde bygga en flytväst av en plåtburk eller en rymdraket av tandtråd och strumpstickor, typ. Efter inventering av hushållets resurser tillverkade jag ett förband för mitt sönderskrapade knä med hjälp av papperstejp och hushållspapper. Det fungerade utmärkt hela dagen!
Martins sjukvårdskit

För övrigt har jag hjälm när jag cyklar. Det är korkat att låta bli!

Andra bloggar om MacGyver och egenvård

Etiketter:

lördag, november 17, 2007

"Success flies on the Bombardier Q400"

SAS har haft en del problem med sina Bombardier Q400-flygplan. För att möta den negativa publiciteten har Bombardier gått till offensiven med annonser i flygtidningarna. I Flight International från 30 oktober förklaras att ”22 of the leading airlines around the world fly them and continue to record them”.

Men SAS var inte så nöjda efter det senaste haveriet och då de beslutat att ställa sina Q400 fungerade inte annonsen. I Aviation Week 2 november läser vi istället att 20 of the leading airlines around the world fly them and continue to record them”

Det här är flygplansbyggarhumor!(Det andra flygbolaget förutom SAS som inte finns med i den senare annonsen är Widerøe)

måndag, november 12, 2007

Air Force One - from Europe?!

Working in the aviation industry gives some benefits. One of them is the magazines we have in our coffee room – Flight, Aviation Week, Avionics Magazine and occasionally my favourite: Aircraft Interior International. Today I saw an article in Flight about the purchase of new airplanes to the Air Force One-fleet. And the next airplane flying the American president might be – European!

Until now Boeing have manufactured the planes used by the American President, most lately Boeing 747-200. But in the future it might be Airbus A380 that will be the One.

Saab in Linköping is producing parts of the wings for Airbus A380 and cargo doors for Boeing 787 Dreamliner. Hence, regardless of it will be Airbus or Boeing that is flying the American president, his airplane might contain Swedish Steel (or at least Swedish composites…)

In reality, the American president will not fly an European airplane even if it should be a better choice. Air Force One is one of the symbols of the executive branch in US, and could you imagine the congressmen flying home to Seattle after funding an European Airbus instead of a Boeing, or the president flying an Airbus when campaigning in Washington state? I think US is to protectionist for this.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Air Force One, Airbus, Boeing och Saab

Etiketter:

söndag, november 11, 2007

You're No Jack Kennedy

Den borgerliga majoriteten i östgötalandstinget var betydligt sämre förberedd på att leda ett landsting än vad någon kunnat föreställa sig. När sjukvården går back med 1 miljon om dagen och köerna är de längsta någonsin är det smärtsamt tydligt att den borgerliga landstingsledningen inte har en aning om vad de ska göra.

Någon annan som inte heller var redo var George HW Bushs vicepresidentkandidat Dan Quayle som försökte låna John F Kennedys fjädrar i debatten mot sin demokratiske motståndare Lloyd Bentsen.

Den fungerade ungefär lika bra som det fungerat för borgarna i Östergötland att leda landstinget…

Etiketter: ,

söndag, november 04, 2007

Universum kretsar kring länen

På TV har vi kunnat se Tom Ahlandhs dokumentär och Facit och Åtvidabergs FF. I en artikel i DN idag liknar ansvarkommitténs ordförande – tillika världens bästa landshövding – Mats Svegfors dagens län vid Facit; en ärevördig institution som blir ifrånsprungen av utvecklingen.

Svegfors artikel står i bjärt konstrast mot den text den östgötska landshövdingen Björn Eriksson lyckades prestera i Östgöta Correspondenten för några dagar sedan. Enligt Eriksson verkar de befintliga länen vara ett axiom som ska vara för evigt utan att dess existens ens behöver motiveras. De statliga myndigheterna bör organisera sin verksamhet i regioner men länsstyrelserna ska finnas kvar i sina län – och landshövdingarna ska fortsätta bo i sina slott – som om ingenting har hänt, är Erikssons inte helt kontinenta slutsats.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Ansvarskommitten, Östergötland, län och landshövdingar

Etiketter: , ,

lördag, november 03, 2007

Demoner och muser

Vi har alla våra demoner eller smådjävlar som emellanåt nafsar oss i hälsenorna eller knackar på vår dörr. De flesta av oss lever våra liv och sköter våra arbeten samtidigt som vi bearbetar dem. Sedan finns det några få som väljer andra strategier.

Inspirerade av Sveriges radios Radio Bergman bestämde sig Anna och jag för att hyra några Bergman-filmer ikväll.

Jag tog mig skrivandes genom mitt inferno, men det jag skrev då vill jag inte läsa idag och jag har absolut inga planer på att göra det allmänt tillgängligt. Bergman valde att göra åtminstone en film om varje demon han stötte på. Han var en mycket modig man.

Anna och jag valde att se Det sjunde inseglet och Viskningar och rop men det kunde lika gärna blivit några av hans andra filmer. På något sätt har nog kvällen gjort oss lite smartare

Andra bloggar om Ingmar Bergman och kultur

Etiketter: