I amerikanska kongressvalet 2006 lyckades demokraterna återerövra majoriteten i senaten – om än en mycket knapp majoritet som blev ännu tunnare då Tim Johnson (D-SD) drabbades av hjärnblödning och först nyligen börjat tjänstgöra.
Det naturliga målet för republikanerna 2008 borde vara att försöka återta majoriteten men det finns ingen som räknar med att de kommer att lyckas. Istället handlar alla spekulationer om hur mycket demokraterna ska lyckas utöka sin majoritet. Det finns till och med ett litet hopp om att demokraterna ska lyckas skaffa sig en filibuster-säker majoritet på 60 senatorer.
Den senaste veckan har allt gått demokraternas väg.
Först meddelade den tidigare guvernören i
Virginia –
Mark Warner – att han ska kandidera till den tomma senatsplatsen. För republikanerna väntas ett smutsigt primärval mellan en konservativ och en ännu konservativare kandidat. Warner
förekom tidigare i spekulationerna som en eventuell demokratisk presidientkandidat.
I
New Hampshire meddelade också en tidigare populär guvernör –
Jeanne Shaheen – att hon tar sig an den sittande republikanska senatorn. Valresultatet i New Hampshire 2006 kan närmast beskrivas som en demokratisk revolution då missnöjet med irakkriget fick republikanerna att förlora det mesta som gick att förlora och demokraterna att få en starkare ställning än vad de haft sedan 1874! Opinionsmätningar visar Shaheen med en ledning på 20 procentenheter.
Alaska är en traditionellt stabil republikansk stat och Ted Stevens har suttit i senaten sedan senaste istiden ungefär. Den senaste tiden har han fått stå ut med korruptionsanklagelser och förra veckan trädde ett vittne fram som erkände att han betalat $ 400 000 till Stevens. Stevens hävdar envist att han kommer att kandidera för ytterligare en mandatperiod 2008 (om han vinner är han en bit över 90 år gammal då den mandatperioden är över) och i så fall har demokraterna goda chanser att vinna en stat som där de egentligen aldrig ska ha en chans. Möjligheten ökar ännu mer om den demokratiske borgmästaren Mark Begich i Alaskas största stad Anchorage ställer upp som kandidat.
I republikanska
Nebraska har Chuck Hagel meddelat att han inte ställer upp för omval och alla förväntar sig att den tidigare populäre demokratiske senatorn Bob Kerrey ställer upp. I så fall är det ytterligare en stat i det republikanska kärnlandet som republikanerna måste satsa stora resurser på för att ha en chans att behålla platsen. Även i
Colorado pensionerar sig den republikanske senatorn och demokratisken Mark Udall är favorit.
Ytterligare minst fyra vinster krävs för att demokraterna ska komma upp i 60 senatorer. Tre republikaner är uppe för omval i stater där demokraterna traditionellt är starkare än republikanerna:
Maine,
Minnesota och
Oregon.
New Mexico brukar väga jämt mellan demokrater och republikaner och där förföljs den republikanske senatorn beskyllningar om inblandning i en smutsig affär där åklagare sparkats för att de inte granskat några demokrater så hårt som republikanerna velat.
Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2008 och senatenEtiketter: senaten, USA