tisdag, augusti 10, 2010

Resande i Fjärde storstadsregionen

Idag har högeralliansens kommunpolitiker i Linköping och Norrköping gjort ett utspel om hur de vill förbättra möjligheterna till resande mellan städerna. Så mycket nytt är det inte i utspelet - tjänstemännen på Östsam och Östgötatrafiken väckte idén för några år sedan och när vi i regionalpolitiska beredningen diskuterat kollektivtrafikens utveckling har den långsamma resan ut och in i de större städerna setts som ett av de stora förbätringsområdena.

Jörgen Rundgren (m) lovar på sin blogg "i samarbete med Östgötatrafiken utöka pendeltågstrafiken på tidiga vardagsmorgnar, kvällar och helger. Fler orter i regionen ska knytas till pendeltågssystemet. Innan kapaciteten på järnvägen utökas måste man se över möjligheterna för fler expressbussar och utökad kapacitet på E4an."

Problemet för de borgerliga kommunpolitikerna är att landstinget finansierar den regionala trafiken och den borgerliga majoritetet i landstinget har i budget som sträcker sig till 2014 inte ens tillräckligt med pengar för att betala för redan beslutade (!) åtgärder.

Och i borgarnas landstingsbudget finns inga andra pengar att ta. Trots att de under varje år misslyckats grovt med att hålla sin budget har de röstat igenom en budget med 0 (noll!) kronor i marginal.

Vallöftet från borgarna i Linköping och Norrköping är alltså att borgerliga politiker i landstinget ska göra någonting som de inte har några pengar till!

Vi socialdemokrater går till val på ett regionalpolitiskt program som är bra och som kan finansieras.

Etiketter: ,