tisdag, augusti 03, 2010

Moderaternas försök att skrämma saabare

Christian Gustavsson - en av moderaternas kandidater till kommunfullmäktige i Linköping - tar avstamp i en rapport från moderaterna i Stockholm och hotar med stora nedskärningar för mig och mina arbetskamrater på Saab om vi får en socialdemokratiskt ledd regering.

Enligt rapporten kommer besparingar på sex miljarder per år att genomföras. Dessa siffror stämmer inte med den rödgröna budgeten och för att komma upp i dessa belopp används en del kreativt räknande och en del direkt felaktiga påståenden.

Bland annat räknas den höjda koldioxidskatten och borttagendet av den generella rabatten på att anställa ungdommar med som kostnadsökningar för försvaret. Moderaterna mörkar att försvarsmakten kompenseras på samma sätt som alla andra myndigheter för skatteförändringar som ökar deras kostnader.

Den allra största påstådda "kostnadsökningen" är ett återinförande av den allmänna värnplikten som efter hastigt utredande har ersatts med en yrkesarmé. Nu finns det inget sådant förslag från de rödgröna - i den gemensamma försvarsöverenskommelsen sägs att en förutsättningslös översyn kommer att göras efter ett år. Då finns också större kunskap om hur stora kostnaderna för ett yrkesarmé verkligen är.

Den rödgröna försvarsöverenskommelsen kan laddas ner här. Den gemensamma budgeten - med skrivningar om försvaret på sidorna 76-77 - finns här.

Etiketter: ,