tisdag, juli 27, 2010

Ruby Falls och Lookout Mountain

Chattanooga är en järnvägsknut i Tennessees sydöstra hörn som har några spännande sevärdheter. Mest känt är kanske den häftiga sluttningen från Lookout Mountain ner mot Tennessee River. Själv började jag med att besöka grottan Ruby Falls och det stora underjordiska vattenfallet som finns i den.
Det är inte bara vattenfallet och grottans stenformationer som är märkliga. Det är också att grottan saknar en naturlig öppning mot omvärlden och att den trots det har upptäckts. Det var när ett hisschakt sprängdes till en lägre belägen grotta som en liten öppning upptäcktes i schaktets vägg. NN kröp in i öppningen för att undersöka vad som fanns bakom det och när han återkom 17 timmar senare kunde han berätta om ett märkligt vattenfall som fanns nästan en kilometer in i berget.

Ruby Falls ligger 300 meter under Lookout Mountains topp. Från toppen kan du enligt traditionen se sju amerikanska delstater (Tennessee, Georgia, Alabama, North Carolina, South Carolina, Kentucky och Virginia). Nu är inte det riktigt sant, men utsikten över Tennessee River och det omgivande landskapet är i alla fall hisnande.
I det märkliga landskapet på berget finns Rock City Park. I parken finns bland annat ”Lovers Leap” om vilken det berättas en Romeo och Julia-liknande historia. En pojke och flicka från två stridande indianstammar hade blivit kära i varandra, men flickans stam tillfångatar pojken och kastar honom nedför berget från en utskjutande klippa. Flickan blir så förkrossad av detta att hon senare själv hoppar ned från klippan.

Och sedan dess lever historien vidare i klippans namn – Lovers Leap.

Etiketter: