onsdag, juli 28, 2010

Stone Mountain

En i dubbel bemärkelse märklig sevärdhet är Stone Mountain som ligger strax öster om Atlanta. Stone Mountain är en granitklump som reser sig 250 meter över den omgivande marken - och då är det bara 1 procent av stenen som är synlig ovanför marken. Den geologiska sevärdheten har skapats under årmiljonerna när det omgivande materialet erroderats ner och bara lämnat den hårdare stenen som nu utgör Stone Mountain. Till toppen av Stone Mountain är det möjligt att åka linbana och därifrån har du - om det inte är för disigt - ser du siluetten av Atlantas centrum och riktigt klara dagar ser du ända till Appalacherna.

På en av Stone Mountains nästan vertikala sidor är ett monument inhugget som hedrar tre av sydstaternas ledare under amerikanska inbördeskriget. Det är sydstaternas president Jefferson Davis och de två generalerna Robert Lee och Stonewall Jackson. Medan historiska museet i Washington framhåller nordsidans motiv att hålla samman unionen och förbjuda slaveriet hyllas här istället sydstaterna och att de slogs för staternas oberoende. Jag vet inte om det är monumentet över sydstatsledarna som är orsaken, men det har förekommit en del viktiga Ku Klux Klan-möten i anslutning till Stone Mountain.

Eftersom Stone Mountain är så stort är det svårt att förstå storleken på monumentet. Den uthuggna bilden är ungefär 30 meter hög och 60 meter bred och har huggits in 13 meter i berget.
Nedanför Stone Mountain finns ett gigantiskt rekeationsområde med golfbanor, konstgjorda sjöar, parker, museum, en liten nöjespark och restauranger. Min mor och jag besökte en variant av Gamla Linköping - ett antal byggnader som flyttats hit från olika delar av Georgia för att visa hur ett bommulsplantage såg ut under första halvan av 1800-talet, komplett med slavarnas bostäder och trädgårdar. På många sätt gavs en autentisk bild av hur plantager såg ut, men jag undrar verkligen om AC-anläggningarna var riktigt tidstypiska...

Etiketter: