onsdag, juli 28, 2010

Wilder Tower

Under det amerikanska inbördeskriget utkämpades flera slag kring det strategiskt viktiga staden Chattanooga. Något söder om staden – på andra sidan gränsen till Georgia – finns Chickamauga. Det som en gång var platsen för ett av inbördeskrigets blodigaste slag har förvandlats till en gigantisk minnespark över dem som deltog i striden. En intressant sak är att initiativet till minnesparken togs gemensamt av union- och sydstatssoldater som en försonande gest gentemot varandra.

De flesta minnesmärkena består av minnesstenar för alla förband som deltog i striderna och informationsskyltar om vad som hände. Det som avviker mest är Wilder Tower.

Bilden på John T Wilder kommer från Library of Congress

Brigadgeneral John T Wilder är en anfader till min amerikanska familj med en spännande levnadshistoria. Född i en soldatfamilj i Catskills norr om New York City flyttade han till Ohio, uppfann olika hydrauliska maskiner och var en av grundarna av det Republikanska partiet (då en radikal kraft för avskaffandet av slaveriet). När inbördeskriget bröt ut anslöt han sig till armén, valdes till kapten och steg snabbt i graderna. Han skapade ett slagkraftigt och snabbrörligt förband – som därför snart hade fått namnet ”Lightning Brigade” – genom att bland annat på privat väg skaffa bättre gevär än de som tillhandahölls av armén. Efter inbördeskriget kom han bland annat att bli borgmästare i Chattanooga.

I slaget vid Chickamauga tillhörde Wilders brigad reserven i unionsarmens högra flank. När sydstatsarmen bröt igenom en lucka i unionens center var Wilders brigad det enda förbanden på den flanken som inte föll samman. Genom att ensamma hålla sina ställningar gavs de övriga disorganiserade unionssoldaterna möjlighet till en ordnad reträtt tillbaka till Chattanooga. På så sätt räddades unionsarmén i Chattanooga från undergång och kunde istället fortsätta hålla staden.

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home