onsdag, december 06, 2006

Stanna eller gå?

För tre år sedan sa president Bush att USA vunnit kriget i Irak. Sedan dess har läget förvärrats allt mer och flera tusen amerikanska soldater och oräkneligt många fler irakier har dött. Det amerikanska kongressvalet för en månad sedan var en tydlig markering från det amerikanska folket att republikanernas ”stay the course”-politik i Irak inte längre hade stöd. Insikten att kriget i Irak inte är på väg att vinnas har också spridit sig i delar av det republikanska partiet och idag presenterade den tvärpolitiska sk Bakerkommissionen sin rapport om Irak.

Både rapporten och opinionen i USA visar att den amerikanska närvaron i Irak kommer att minska. På sikt är det naturligtvis klokt och riktigt – en massiv amerikansk truppnärvaro är knappast den långsiktigt bästa vägen för att skapa ett demokratiskt och fritt Irak.

Samtidigt kan inte USA smita från det ansvar USA tagit på sig i Irak. Ett allt för snabbt tillbakadragande som inte kan svaras upp av starkare inhemska institutioner riskerar att eskalera inbördeskriget och dödandet ännu mera. Talesättet ”if you break it you fix it” bör gälla även USA:s agerande i Irak.

Nu har president Bush valt en väg som inte lett framåt. Han valde från början ett självsvåldigt amerikanskt agerande istället för internationell samverkan. Han ljög om orsaken till kriget och det verkar saknas förståelse för hur situationen i Irak är.

Även om USA fortfarande måste ta ett stort ansvar kan de inte själva lösa problemen i Irak. Om inte annat saknar de trovärdigheten. USA behöver hjälp och de som kanske bäst kan hjälp USA i Irak är Iran och Syrien. President Bush behöver svälja sin stolthet, byta väg och samtala med dessa länder om hur det ska kunna bli fred i Irak istället för att förbereda ytterligare ett anfallskrig mot Iran. Gör han inte det riskerar USA att ställas inför valet mellan att fastna i ett irakkrig som inte går att vinna eller att överge landet med folkmord och inbördeskrig som följd.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, Irak, irakkommissionen och Bush

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home