söndag, november 19, 2006

Demokraterna i Klippiga bergen

Det amerikanska kongressvalet för en dryg vecka sedan visade en intressant rörelse i den amerikanska väljarkåren. Under de senaste valen har delstaterna i västra USA och Klippiga bergen till största delen varit republikanska fästen. Demokraterna har nästan bara existerat längs med Stilla havskusten, i norra mellanvästern och i nordöstra USA. Republikanerna har kunnat vinna val efter val genom sin starka ställning i södern – och i västern.

Mellanårsvalet visar att maktbalansen kan ha förskjutits. Colorado är det kanske tydligaste exemplet. Staten har röstat på Bush i de båda senaste kongressvalen, haft en republikansk guvernör och före valet 2004 var båda senatorerna och fem av de sju representanthusledamöterna republikaner. Som om inte det räckte kontrollerade republikanerna både senaten och representanthuset i delstatskongressen.

Colorados omvandling från republikanskt rött till demokratiskt blått påbörjades 2004. Visserligen röstade 52 procent av coloradoborna på Bush som president men Ken Salazar vann senatsvalet över den republikanske bryggerimagnaten Peter Coors. Ken Salazars bror John blev invald i Representanthuset i ett distrikt i sydvästra Colorado som tidigare representerats av en republikan. Som om inte det här räckte vann också demokraterna knappa majoriteter i båda delstatskamrarna.

Tendensen som påbörjades 2004 fortsatte 2006. Demokraten Bill Ritter vann guvernörsvalet och demokraterna utökade sin majoritet i delstatskongressen. För första gången på länge kontrollerar demokraterna både guvernörsposten och båda kamrarna i delstatskongressen. Genom Ed Perlmutters seger i Colorados 7:e kongressdistrikt erövrade demokraterna också en majoritet av Colorados delegation i Representanthuset. Dessutom var demokraten Angie Paccione endast tre procentenheter från att ge demokraterna hela fem av Colorados sju platser i Representanthuset.

I Montana vann demokraterna guvernörsposten 2004. I årets val vann demokraten Jon Tester – med en marginal på 3000 röster – senatsplatsen från republikanerna och bidrog därmed till att demokraterna vann de nödvändiga sex platserna för att återerövra majoriteten i Senaten.

I Arizona vann demokraterna två nya platser i Representanthuset och de har chans att vinna en plats i New Mexico där valet är så jämnt att ingen segrare ännu korats.

Nu ska snart demokraterna avgöra var partkonventet 2008 ska placeras. Kampen står mellan New York och Denver. Om valet till slut faller på Denver kan det ge ytterligare skjuts i omvandlingen av delstaterna i Klippiga bergen till demokratiska stater.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2006, USA-valet 2008, Colorado, och politik

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home