onsdag, november 08, 2006

Valdag!

Vid lunchtid slutade Ed Perlmutters kongresskampanj att knacka dörr. Då var alla dörrar som skulle knackas redan knackade. Eftermiddagen ägnades istället enbart till telefonerande till registrerade demokrater för att säkerställa att de verkligen kommer iväg till vallokalerna. Medan jag var ute och knackade dörr passade jag på att besöka en vallokal i Jefferson County i Denvers västra delar. Där var det inga köer alls.

Värre verkar situationen vara i Denver City and County. Det har varit problem med de nya datoriserade röstningsmaskinerna. Väljarna kan också gå till vilken som helst av de drygt 50 röststationerna och på en del ställen är köerna över två timmar. Denver Post rapporterar. Det är märkligt att ett land som lyckades flyga till månen för snart 40 år sedan och som är världshistoriens mäktigaste nation någonsin ännu inte lyckats skapa ett valsystem som säkrar att alla som vill får rösta!

Idag träffade jag Ed Perlmutters syster och det visade sig att hon pratade svenska. Så nu har jag bestämt mig för att vara på hans valvaka istället för demokraternas stora valvaka i centrala Denver. Fast Perlmutters valvaka kan bli stor den också, inte bara för att de senaste opinionsundersökningarna visar på en stor seger för honom. Det har varit mängder med frivilla engagerade i hans kampanj. Utanför hans ena kampanjlokal idag satt människor och gjorde telefonsamtal på mobiltelefon eftersom de inte fick plats inne i lokalen... Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, Colorado, USA-valet 2006 och valkampanj

Etiketter:

3 Comments:

Blogger Daniel Andersson said...

Femtio röststationer på en miljon röstande? Här i stan körde vi på tjugo röststationer på tjugotusen röstande. Inte så konstigt att det är långa köer och lågt valdeltagande.

Hur kommer det sig att man inte bryr sig om att fixa till valsystemet?

onsdag, 08 november, 2006  
Blogger Martin Tollén said...

Nu kan det naturligtvis finnas valdigt manga rostdatorer vid varje roststation, men det var i vilket fall som helst ottillrackligt i Denver. Det finns manga forandringar som bor goras i det amerikanska valsystemet. Mest angelaget ar nog att kravet att registrera sig i forvag forsvinner. Sedan far valdagen garna flyttas till en sondag. Att hoppas pa proporionella val parlamentarism ar nog att hoppas pa for mycket.

onsdag, 08 november, 2006  
Blogger Daniel Andersson said...

Självklart kan det finnas många datorer vid varje station, men den minimala siffran säger ju ändå en hel del om den tillgänglighet som borde kunna regleras utan såna lagändringar som de anra reformerna kräver. Jag lyckas inte begripa varför man inte ser till att ha fler stationer och fler personer på stationerna där många röstar. Anser man själva att det är demokratiskt försvarbart med två timmars kö en vardag?

onsdag, 08 november, 2006  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home