söndag, november 05, 2006

What's the Matter with Kansas?

I Kansas har det repiblikanska partiet skakats av avhopp. I bland annat Washington Post har vi kunnat läsa om hur modetata republikaner övergivit sitt gamla parti för att kandidera för demokraterna. I en av de staterna som gav Bush det allra starkaste stödet i presidentvalet för två år sedan verkar den demokratiska guvernören Kathleen Sebelius segla mot omval utan några större problem. Hur kan detta hända?

George Bushs – och främst hans strategs Karl Roves – framgångsrecept har varit att mobilisera den evangelistiska högern i Amerika. Genom att höja valdeltagandet hos kristna konservativa har valsegrarna säkrats. Det har dock drivit fram en process där republikanska partiet rört sig längre och längre till höger i takt med att partiet lockat till sig fler och fler väljare och sympatisörer från högerkanten. För att lyckas i de partiinterna provvalen kan du inte längre vara en kandidat som tilltalar marginalväljare i mitten utan du måste vända dig till partiets hårda kärna.

Kansas är en av de stater där utvecklingen gått längst. Tidigare har till exempel en skolstyrelse – som är direktvald av medborgarna – bestämt att teorin om “intelligent design” ska presenteras tillsammans med evolutionsläran i undervisningen.

Det allt mer extrema republikanska partier börjar nu fjärma sig från genomsnittliga amerikanska värderingar. Gummibandet har tänjts så långt att det börjat spricka. I Kansas röstades den konservativa majoriteten i skolstyrelsen bort och moderata republikaner känner sig som sagt allt mindre hemma i sitt gamla parti och söker sig istället till demokraterna.

Varför spelar det som händer i Kansas någon roll? Kansas har tidigare varit det ledande exemplet på hur den amerikanska underklassen röstat emot sina ekonomiska intressen för att stödja en konservaitv social politik. En grund till republikanernas framgångar har varit att de just lyckats forma en koalition av ekonomiskt konservativa och socialt konservativa. Denna utveckling beskrivs i Thomas Franks bok What’s the Matter with Kansas.

När nu det republikanska partiet i Kansas krackelerar kan sprickorna sprida sig vidare i det som nu är det republikanska kärnlandet i USA.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2006, Kansas, repubikanerna, samhälle och politik

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home