fredag, november 03, 2006

Denver - nästan som hemma

Det har inte tagit lång tid innan jag börjat känna mig hemmastadd i Denver. Staden ser som de flesta amerikanska städer helt annorlunda ut än de städer jag är van vid. Men det är förvånandsvärt låg bebyggelse – förutom de ändlösa villaområderna är bebyggelsen i Denvers mer centrala delar sällan högre än tre våningar då det i Stockholm är 7-8 våningar lika långt från centrum. Det är alltså som Linköping ungefär... Men i stadens absoluta centrum reser sig kontorsskyskraporna mot skyn.

Även om staden ser helt annorlunda ut känns det som hemma och inte som om jag är 1000 mil hemifrån. Det beror kanske på att jag bor i ett vanligt hus och att jag cyklat en hel del fram och tillbaka de dryga sju kilometrarna till centrum. Meg säger att jag kunnat använda hennes bil men det är hyfsad cykelväg – även om jag delar den med bilar nästan hela vägen.

Denver är den största staden i delstaten Colorado – i Denver med omgivning bor över två miljoner människor – och ligger mitt i USA. Det är en växande storstad som ligger på den vidsträckta prärien och backar är minst lika sällsynta som i Linköping, detta trots att staden ligger så högt att den kallas för The Mile High City. Stadens västligaste delar klättrar dock uppför Klippiga bergens första sluttningar och i fonden av de öst-västliga avenyerna syns bergens snötäckta toppar.

Denver har ett diversifierat men kunskapsintensivt näringsliv inriktat på logistik, offentlig sektor, högre utbildning, telekommunikation, gruvdrift och energi. Staden föddes under andra halvan av 1800-talet som en konsekvens av en av de många guldrusherna. Som ett minne av detta är delstatskongressens kupol täckt av äkta guld.

Eftersom Denver ligger långt från någon kust och dessutom med de höga Klippiga bergen som en skyddsmur i väster är vädret ofta klart och soligt. Det leder till att temperaturen kan skifte mycket mellan dag och natt. Efter några mycket kyliga dygn har det idag varit riktigt varmt i solen på dagen och människor har gått omkring i kortärmat. Igår var det mössa och vantar som gällde och jag skulle ha behövt långkalsonger. Nu har solen gåt ner och det börjar genast kännas riktigt kallt igen.

Läs mer om Denver på Wikipedia

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, Colorado och Denver

Etiketter:

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home