måndag, december 11, 2006

Inga bokbål i Linköping

Idag hölls en manifestation på ett blåsigt Stora torget i Linköping för det fria ordet i åminnelse av de bokbål som nazisterna anordnade för 70 år sedan. Initiativtagare var de politiska partierna i kommunfullmäktige – s, m, c, fp, kd, v och mp. Orsaken var bland annat att det nazistiska och antidemokratiska nationalsocialistisk front under ett år regelbundet demonstrerat i Linköping.

Manifestationen är viktig, det som sades i talen av partiernas gruppledare var på alla sätt riktigt men det blev nästan lite pretentiöst. Jag tycker ändå det är roligt att se så många linköpingsbor trotsa mörker, blåst, regn och kyla för att positivt manifestera för det fria ordet.

Tyvärr väljer inte alla positiva manifestationer. När vi säger att det fria ordet är viktigt och att böcker aldrig ska brinna i Linköping ger vi också nationalsocialistisk front rätten att argumentera för sina åsikter på Linköpings gator och torg. Det är viktigt – och ärligt talat tror jag inta att nazisterna vinner något stöd av att visa upp sig för linköpingsborna – men jag är inte säker på att alla deltagare i manifestationen är beredda att dra konsekvenserna av sitt ställningstagande.

Tyvärr finns det dem som vill möter nazisterna med nazisternas egna våldsamma metoder. De syntes inte till på kvällens manifestation för det fria ordet. Det visar att de kanske är mer intresserade att använda våld mot andra än att demonstrera för någonting.

Corren skriver mer om manifestationen.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om yttrandefrihet och Linköping

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home