torsdag, augusti 03, 2006

Redogörelse från Kuba

Anna Ardin har varit på Kuba och bland annat träffat den socialdemokratiska oppositionen. Eller egentligen inte – det var en reaktionära, USA-betalda bråkmakare hon träffade. Det upplyste den kubanska säkerhetspolisen henne om då hon och en kamrat förhördes av dem.

Anna Ardins redogörelse från Kuba är viktig då det på vissa håll fortfarande finns en olycklig revolutionsromantik. Men valet mellan yttrandefrihet och låg spädbarnsdödlighet är inte ett val mellan antingen-eller. Sverige är ett exempel på att det går att välja både-och.

För 10 år sedan lyssnade jag på en sydamerikansk studentledare på ett seminarium som ordnades av SSU. Han sa att han var förvånad över att se Che Guevara-tröjor på svenska ungdomar. Den revolution Che Guevara var med om att genomföra tillsammans med Castro medförde en förbättrad social situation på Kuba men den krävde också dödande, fängslande av oliktänkande, avsaknad av yttrandefrihet och av andra mänskliga fri- och rättigheter. I Sverige å andra sidan har det socialdemokratin fredligt och reformistiskt genomfört en social revolution utan att behöva använda våld eller offra de demokratiska principerna. Därför menade den sydamerikanska studentledaren, skulle det vara rimligare om svenska ungdomar hade tröjor med Tage Erlander istället för Che Guevara!

Bilden på Tage Erlander kommer från Wikipedia.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Kuba, Castro , politik , Anna Ardin och, Tage Erlander

3 Comments:

Anonymous elliv said...

I Sverige å andra sidan har det socialdemokratin fredligt och reformistiskt genomfört en social revolution utan att behöva använda våld eller offra de demokratiska principerna.

Visst. Men det finns nåt som kallsa verklighet också. Tror du inte sociala rörelser i Latinamerika skulle vilja arbeta fredligt och reformistiskt?

torsdag, 03 augusti, 2006  
Blogger Martin Tollén said...

Det beror på vad du menar med sociala rörelser. Den kubanska regimen har haft lång tid och många möjligheter på sig att göra Kuba mer demokratiskt, men de har valt att inte göra det. Che Guevara valde våldets och mördandets väg. Svensk socialdemokrati har valt en annan och bevisligen mer lyckosam väg. Det var därför kamraten från latinamerika menade att Tage Erlander var ett så passande motiv på radikala vänsterungdomars tröjor.

torsdag, 03 augusti, 2006  
Blogger Anna Ardin said...

Fast skillnaden mellan USA-betalda bråkmakare och socialdemokrater är ju - åtminstone enligt många svenska kommunister samma sak, både på Kuba och i Sverige!

Det ska bli så spännande att se vad som händer nu, om Raúl verkligen håller i några spakar, om Fidel någonsin kommer tala inför folket igen, om det äntligen ska bli en humanare socialism på Kuba.

söndag, 06 augusti, 2006  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home