torsdag, januari 31, 2008

Palle lämnar landstinget

Idag meddelar Paul Håkansson att han lämnar landstingspolitiken i Östergötland och sin post som gruppledare för socialdemokraterna. Det är en förlust för landstingsgruppen och för hela landstinget. Trots den förlusten kommer vi - bland annat genom att Palle satt en standard som är inspirerande och sporrande för oss andra socialdemokratiska landstingspolitiker – att fortsätta vara den politiska grupperingen bland alla landsting i landet som levererar den bästa och mest framåtsyftande hälso- och sjukvårdspolitiken.

Trots sin relativa ungdom – ja ja, han har i alla fall inte fyllt 50 ännu – har han ägnat sig åt landstingspolitik mer eller mindre på heltid i nästan 20 år. Som landstingsstyrelsens ordförande under förra mandatperioden blev han den främsta representanten för vår handlingskraftiga politik för att undvika ekonomiskt moras och för att se till att resurserna i den östgötska sjukvården kan möta så många behov som möjligt. De strukturomvandlingar det medförde innebar att våra tre sjukhus ska vara en gemensam resurs för alla östgötar. Kritiken mot den politiken och mot Palles handfasta och inopportuna ledarskap ledde till en svidande förlust för oss i landstingsvalet.

Valresultatet innebar att Palle avstod från att kandidera till en post som heltidspolitiker men han stannade kvar som gruppledare för socialdemokraterna. Nu har Palle erbjudits en tjänst på Östgötatrafiken som inte går att förena med det uppdraget och han väljer att unna sig en civil karriär utanför politiken. Jag har respekt för det beslutet även om det kommer att bli lite tråkigare att lyssna på landstingsfullmäktigedebatten och lite svårare att få insikt i vad som händer i hälso- och sjukvårdspolitiken.

Jag tror det är klokt att Palle inte lämnade landstingspolitiken direkt efter valet 2006. Om han gjort det då hade det varit som en förlorare; nu har den borgerliga majoritetens katastrofalt handlingsförlamade ledarskap gett upprättelse åt både honom, hans ledarskap och den politik han är den främsta representanten för.

I kommentarer på landstingets intranät till bokslutet för 2007 har en anställd frågat om Palle är ”the come-back-kid” och en annan skriver att ”flera har ropat på hjälp från Palle. Jag kan inte annat än hålla med. Han må vara snäsig och vrång, men det var ordning på torpet”. I tidningarna i Norrköping har det bara den senaste veckan vara flera insändare som just skänker återupprättelse åt Palles rykte.

För mig personligen har Palle alltid varit en lärare och på många områden också en förebild. Hans kunskap har varit viktig för att skola alla de socialdemokrater som under de kommande åren kommer att driva en konstruktiv oppositionspolitik i landstinget och som efter nästa val förhoppningsvis kommer att utgöra landstingets politiska ledning.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om Östergötland, landsting, politik och Palle Håkansson

Etiketter: , ,