tisdag, januari 29, 2008

South Carolina avslöjar varför Clinton vinner

En lite senkommen och kortfattad analys av demokraternas primärval i South Carolina.

1. I vallokalundersökningen som gjordes i samband med Obamas överraskande stora vinst (55 procent mot 27 för Clinton) finns tecknen på Clintons (!) nomineringsseger över Obama

2. Vallokalundersökningen visar att Obama vann stort bland de afro-amerikanska röstande (78 procent mot 19 för Clinton). Bland de vita blev Obama bara trea (24 procent) efter Edwards (40) och Clinton (36).

3. South Carolina har en unikt stor afro-amerikansk befolkning, 55 procent av de röstande i demokraternas primärval.

4. I de stora staterna som kommer att avgöra (?) nomineringen på Super Duper Tuesday 5 februari är det flest vita väljare, men också ganska många latinamerikanska, som kommer att rösta. Där har som synes Obama mycket svagare stöd än bland afro-amerikaner.

5. Den största väljargruppen i demokraternas primärval är vita kvinnor. I den gruppen har Clinton klart starkast stöd.

6. Irak har stadigt tappat i betydelse för väljarna sedan primärvalen inleddes för snart en månad sedan. Istället har ekonomins och sjukvårdens betydelse ökat. Clinton har fått en del kritik av den demokratiska kärnan för sin linje i Irak, men förtroendet för henne är mycket större då det handlar om ekonomi och sjukvård. Det ger Clinton en fördel i den sakpolitiska duellen med Obama.

7. Jag drömmer fortfarande om att bli erbjuden jobb som megafon för clintonkampanjen…

Inatt är det primärval i Florida. För demokraterna är det en i stort sett betydelselös skönhetstävling. Floridas brott mot de partiinterna primärvalsreglerna medför att de inte får skicka några delegater till demokraternas partikonvent i Denver.

På den republikanska sidan räknas valet desto mer. Om McCain vinner har han ett utmärkt utgångsläge för att ta en rejäl ledning i opinionen inför Super Duper Tuesday. Om Romney vinner ökar ovissheten. (Och som electoral-vote.com skrev: Om Giuliani vinner så kan grisar flyga…)

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, primärval, Obama, Clinton och South Carolina

Etiketter: , , , ,

1 Comments:

Anonymous Daniel Mathisen said...

Fast det där stämde väl inte under supertisdagen och stämmer inte nu heller? Obama har haft ett växande stöd både bland vita och bland kvinnor sedan en månad tillbaka. Clinton däremot har successivt tappat i alla sina kärngrupper.

onsdag, 13 februari, 2008  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home