onsdag, januari 09, 2008

The Comeback Clinton!

Tonen i den amerikanska presidentvalskampanjen styrs av om en kandidat kan överträffa förväntningarna eller inte. Inför primärvalet i New Hampshire förväntade sig alla en seger för Barack Obama, frågan var snarast om marginalen till Hillary Clinton skulle vara mer eller mindre än tio procent. Några av de sista opinionsundersökningarna visade en ledning för Obama på 13 procent. Efter New Hampshire skulle Clintons kampanj vara skakad i grunden.

När väljarna lämnat sin dom var det plötsligt Clinton som stod som segrare. När 89 procent av rösterna räknats har Clinton 39, Obama 36 och John Edwards 17 procent.

Från att på många håll varit uträknad har Clinton på nytt lyckats komma tillbaka till ledarpositionen. Clintons tårar kan komma att ses som ögonblicket som vände hela den demokratiska primärvalskampanjen. Plötslig fick väljarna se en mänskligare sida av Clinton. Hennes kampanj har också ända från första början varit oerhört proffsig. Trots förlusten i Iowa opinionsundersökningarna som visade på en stor förlust höll Clinton och hennes kampanjledning fast vid den strategi som de tidigare var överens om skulle ge dem segern. Det visade sig vara riktigt. Clinton gjorde ett bättre val jämfört med Iowa bland väljare som vill se förändring – ett nyckelord för Obamas kampanj. Hon vann också kvinnorna med stor marginal över Obama.

Edwards tredjeplats gör att han i praktiken är borta från kampen. Obamas momentum är brutet och nu verkar avgörandet i tvekampen mellan Clinton och Obama komma när 22 stater röstar 5 februari.

Då kanske republikanernas kampanj knappast har börjat.

Deras vinnare i New Hampshire – John McCain – satsade inte på Iowa. Vinsten i New Hampshire, med 39 procent av rösterna, gör honom till favorit. Det är en sensationell come-back efter att hans kampanj kollapsat i somras. Mitt Romney, som för bara någon månad sedan såg ut att vara på väg mot vinster i både Iowa och New Hampshire, fick 32 procent och har nu stora problem. För honom är en vinst i Michigan 15 januari en absolut nödvändighet om han ska ha en chans att bli republikanernas presidentkandidat.

Rudi Giuliani hoppas han kan vänta till Florida i slutet av januari innan han får en vinst, men frågan är om inte tåget har gått då. Tre i New Hampshire blev istället vinnaren i Iowa, Mike Huckabee, med 11 procent. Huckabee har sitt fokus inriktat på South Carolina där republikanernas primärval är 19 januari.

Sammanfattningen av läget hos republikanerna är att vi kanske inte kommer att veta någonting förrän efter Super Tuesday 5 februari, men deras kamp kan fortsätta långt efter det.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, primärval, presidentvalet, USA-valet 2008 , Hillary Clinton och New Hampshire,

Etiketter: ,

1 Comments:

Blogger Kikki Göransson said...

Härligt. Efter en gansak sömnlös natt blev morgonen ändå super när jag fick veta att Hillary vunnit. Borde jobba men läsa och läser om amerikanska valet istället.
Tänk vad olikt det är det svenska. Andra frågor, andra tilltal. Det där med mänskligare sida tror jag är intressant även i svenska val. Vilka politiker är det som brukar "sticka ut" jo de som är något annat än bara politiska maskiner som svarar rätt och korrekt på alla frågor utan de som också visar sig vara lite "som alla andra".

onsdag, 09 januari, 2008  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home