måndag, augusti 14, 2006

Stark eller trygg?

Fram till häromdagen verkade alla nyheter i USA handla om den senaste avslöjade terrorkomplotten att spränga flygplan mellan Storbritannien och USA. Det enda undantaget var C-SPAN som visat mötet i FN:s säkerhetsråd med anledning av striderna i Libanon. I ett radiotal i lördags morse sa President Bush att USA kommer att vinna kriget mot terrorismen.

Samma president startade ett krig mot Irak för att besegra terrorismen. Samma president höll för tre år sedan ett tal under en banderoll som sa att ”uppdraget” var slutfört. Och samma presidents far under 1980-talet var med att rusta både muslimska fundamentalister i Afghanistan och Saddam Husseins regim i Irak.

USA är den mäktigaste nation som någonsin funnits på jorden. Aldrig tidigare har något enskilt land haft samma globala militära styrka. Ändå verkar inte det hjälpa den enskilda amerikanen. Av nyheterna att döma är otryggheten idag mycket större i USA än i Sverige. Det hjälper inte att presidenten i sitt radiotal hävdar att USA är tryggare idag än före 11 september.

Terrorism ska bekämpas. Dagens amerikanska politik visar att USA:s ledning inte lärt sig mycket av sina tidigare misstag. De vindar de sått får de nu skörda som storm. Istället för att ompröva sin politik och angripa terrorismens orsaker fortsätter bushadministrationen sin draksådd.

Pingat på intressant.se

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home