torsdag, augusti 17, 2006

Det är samma gäng

På mitt hotell i Washington DC hade jag den väldiga förmånen att kunna läsa tidningarnas tidning, Washington Post, på morgonen utan att vara tvungen att logga in på Internet. Bland annat kunde jag läsa om den republikanska senatorn George Allens blunder på ett kampanjmöte i fredags.

George Allen kallade en valarbetare från sin motståndares – demokraten James Webb – kampanj för macaca vilket är ett nedlåtande och möjligen till och med rasistiskt uttryck. Allen hälsade också kampanjarbetaren – S R Sidarth som har en indisk bakgrund - välkommen till Amerika.

George Allen är inte vem som helst. Ett eventuellt omval till senaten i november är bara ett steg på vägen i försöket att bli republikanernas presidentkandidat 2008. Han har också förföljts av rykten om en lite väl vurmande inställning till de amerikanska sydstaterna under inbördeskriget. Bilder har dykt upp som visat honom i tröjor med den gamla sydstatsflaggan som av många betraktas som en symbol för det gamla slavsamhället.

Allen har i sin ambition att bli presidentkandidat försökt tvätta bort den stämpeln. Efter vad han sa på valmötet så har den strategin fallit som ett korthus. Vissa ränder går aldrig ur.

I det ”nya” moderata kampanjhögkvarteret måste de känna något liknande idag.

Först underhåller sig moderata valarbetare med en modevisning av (kvinnliga) underkläder och baddräkter. Först och först förresten, som Eric Sundström påpekar har de långt ifrån en jämställd representation bland sina kandidater – det är samma gamla ojämställda höger som tidigare. Sedan slänger Fredrik Reinfeldt själv allt eventuellt förtroende han vunnit tidigare överbord och hittar på ekonomiska glädjekalkyler i sitt försök att köpa ytterligare några väljare. Joel Malmkvist skriver bättre om detta, men det är samma gamla ekonomiskt oansvariga höger som tidigare.

Från Reinfeldts ekonomiska lättsinne, till kvinnosynen arrangemanget hos de moderata riksdagskandidaterna Göran Lindblad och Simon Sundén ger uttryck för till deras partivän George Allens plumpa uttalanden i Virginia går det en blå tråd. Nystas den upp ser vi att det är svårt att dölja en ulv med hjälp av fårakläder. Samma höger där som här, nu som då.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, George Allen, politik, moderaterna, val2006 och Reinfeldt

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home