fredag, augusti 12, 2005

MUF och Fredrik Reinfeldt

Tidigare spekulerades om Göran Perssons eventuella besök på SSU-kongressen i Linköping. Idag inleder unghögern i MUF sin stämma och då väljer Fredrik Reinfeldt att hålla sig borta. Han har flera anledningar att markera avståndstagande; förutom medlemsfusk och spritfester med minderåriga – och kommentarerna efter förra årets stämma.

MUF:arna har inte heller velat inordna sig i den retoriska "make-over" som Reinfeldt lyckats få stora delar av övriga partiet att genomgå. Då är det inte underligt att Reinfeldt väljer att skicka sin viceordförande Kristina Axén-Ohlin så att han slipper kopplas samman med besluten som fattas på unghögerns stämma.

Slutligen. Ungliberalen Anders Märak-Leffler ägnade en del tid åt att läsa igenom motioner till SSU-kongressen (som en stor majoritet av SSU:arna sedan valde att inte ställa sig bakom). Undrar om Anders ägnar samma intresse åt sina koalitionsparterns motioner. Själv har jag inte lyckats hitta dem på MUF:s hemsida – det kan bero på att jag inte är något internetgeni men det kan också vara så att MUF-ledningen inser konsekvenserna av att tokigheterna görs lätt tillgängliga på internet!

7 Comments:

Blogger Jonas Morian said...

Kolla gärna vad Maths Larsson, som förlorade ordförandestriden i MUF mot Johan Forsell, skriver i SvD i dag: "När MUF ständigt pratar om globaliseringens fördelar, homosexuellas rättigheter och vad ordet rättvisa egentligen betyder, så distanserar man sig från de problem som ligger till grund för unga människors samhällskritik". Det är humor :-)

fredag, 12 augusti, 2005  
Blogger Johan Sjölander said...

Det här inlägget var så välfunnet att jag direkt kommer att hänvisa til det på min blogg. Bara så du vet...

fredag, 12 augusti, 2005  
Blogger AndersML said...

Jag lovar att skriva spaltkilometer när stora Muf-distrikt vill avskaffa äganderätten.

Det kommer alla medier med självaktning att göra också.

Det finns utan tvivel en del som jag kan klaga på bland Muf:s motioner. Jag har inte läst några av motionerna, men det finns säkert en del som jag inte håller med om på vapen, sprit och försäkringsområdena.

Men det får vi se.

Muf har ju inte samma föredömliga öppenhetspolicy som SSU. Å andra sidan kanske de inte har samma fuskinducerade behov av det.

fredag, 12 augusti, 2005  
Blogger Martin Tollén said...

Anders! När SSU:s motioner inte finns på nätet drar du slutsatsen att SSU har något att dölja; när MUF:s motioner inte finns på nätet beror det på att det inte finns behov av det? Bättre kan du väl - du är ju både en klok och intelligent människa.

Är det inte snarare så att du med hjälp av några motioner till SSU-kongressen - som inte antogs - försöker vifta med socialiseringsspöket. Däremot räknar du inte med att vinna lika många röster till maktaliansen genom att granska MUF på samma sätt.

lördag, 13 augusti, 2005  
Blogger AndersML said...

Du röstar på socialdemokraterna, din röst går till Moskwa. ;)

Nja, när SSU slår sig för bröstet med en glasnost-hållning på andra områden (öppnar kongressen för besökare, sätter upp webbtv-strömmar), kan man tycka att det är lite märkligt att de inte hade tid att lägga ut motionerna. Inte för att jag tror att Muf saknar motioner de helst inte lägger ut, men SSU spelar i en lite annan klass.

lördag, 13 augusti, 2005  
Blogger Martin Tollén said...

Åhå, du lyckades läsa in hänvisningen till kosackvalet som fanns mellan raderna i mitt svar - nu gör du bättre rättvisa åt din tankekraft!

Att läsa SSU-motioner - som sedan inte antas - för att implicera att socialdemokraterna egentligen är längre till vänster än vad de vill göra intryck av (och i förlängningen: förstatliga dina kastruller och skicka dig till omskolningsläger i Norrland om du inte lyder) är inget nytt påfund. Jag läste en SAF-rapport som skrivits i samband med SSU-kongressen 1990 som handlade just om det.

SSU:arna själva läser knappt motionerna - i alla fall gjorde inte jag det på den tiden jag var ung nog för att vara ombud på SSU-kongresser. Sedan 1993 har tyngdpunkten i diskussionen legat på handlingsprogrammet och sedan 1995 - tror jag - besvaras regelmässigt samtliga motioner med hänsvisning till vad som sägs i handlingsprogrammet.

Men visst har du rätt i när du skriver att "SSU spelar i en lite annan klass" än MUF. Som Stig-Björn Ljunggren uttrycker det på sin blogg:
SSU-are kan springa runt med röd stjärna och tala om nödvändigheten av en socialistisk samhällsomvandling, för att sedan plötsligt dyka upp som heltidsanställd politisk byråkrat med uppgift att bevara det rådande systemet.
Medan MUF-aren blir, tja, mediakonsult?

Och så en rättelse av det du skriver. SSU-kongresserna har alltid (vilket för min del innebär 1993 och framåt) varit öppna för besökare. Sedan 2001 - tror jag - har kongressförhandlingarna sänts på webben. Varför man du inte lagt ut motionerna på näten vet jag inte och jag tycker till och med att det är olyckligt (eftersom det leder till att sådana här kvasidebatter förs) men det kan kanske bero på det jag skrivit ovan - för SSU:arna är det inte motionerna som har tyngd på kongressen.

lördag, 13 augusti, 2005  
Blogger Klas Corbelius said...

jo, jag var med när motionerna inte längre fick samma tyngd. det var olyckligt då motionerna är den enskilde medlemmens möjlighet att lyfta förslag och idéer. Därför är det synd att motionerna inte bemöts med någon som helst motivering.

Det är också den stora möjligheten att vara lyhörd för vilka idéer som är aktuella/föds just nu.

alla ombud behöver inte heller läsa alla motioner då delegationerna delar upp de olika politiska frågorna mellan sig.

torsdag, 18 augusti, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home