Vart tog vänsterns väljare vägen?
Här funderar jag lite på det andra partiet som förlorade många väljare i Linköping: vänsterpartiet.
I detta val erbjöd vänsterpartiet ett unikt alternativ. När miljöpartiet tonat ner sitt EU-motstånd och mer fokuserade på vad de ville uträtta i parlamentet var vänstern ensam med att erbjuda ett tydligt EU-motstånd. Missnöjda miljöpartister borde strömmat över till vänsterpartiet men istället blev det tvärt om; vänsterpartiet minskade med 2100 röster och miljöpartiet ökade med 4800. De EU-kritiska väljarna som i tidigare val röstat på EU-negativa partier verkar i detta val tyckt att det är viktigare att rösta på ett parti som tydligt deklarerat vad de vill göra i Europaparlamentet. Miljöpartiet verkar ha följt med i den utvecklingen, vänsterpartiet gjorde det inte.
Det är möjligt att socialdemokraterna – som ökade med 2150 röster i Linköping – kan ha vunnit väljare som tidigare röstade på vänsterpartiet. När resultaten studeras på valdistriktsnivå kan jag dock inte hitta något samband mellan förändringarna för vänsterpartiet och socialdemokraterna.
Vänsterpartiet kan även ha förlorat väljare till Feministiskt initiativ. De ställde inte upp i europaparlamentsvalet 2004 men fick i år över 700 röster i Linköping. En hel del av deras väljare kan varit sådana som röstat på Gudrun Schyman när hon ledde vänsterpartiet och de fortsatte rösta på Schyman i detta val. När jag jämför vänsterpartiet resultat på valdistriktsnivå är det sambandet med Feministiskt initiativs utveckling som är tydligast; där Fi går fram mest tappar också vänsterpartiet flest röster (om jag nu fick ordning på min statistik så är r-kvadrat 30 procent)
När det gäller vänsterpartiets tillbakagång går det inte att undvika Jonas Sjöstedt (jo förresten, det går det. Många som försökt förklara vänsterpartiets tillbakagång har helt missat den faktorn, men det säger väl mer om att de kommentatorerna gjort ett dåligt jobb…) Sjöstedt lockade många väljare i förra europaparlamentsvalet och deras nuvarande toppkandidat lyckades inte på långt när inge samma förtroende.
Andra bloggar om valanalys, vänsterpartiet och europaparlamentsvalet
Etiketter: europaparlamentsvalet, valanalys, vänsterpartiet
1 Comments:
En annan reflektion när det gäller vänsterpartiet: I många TV-intervjuer, när Lars Ohly eller Eva-Britt Svensson fick frågor om att de vill gå ur EU så försökte de tona ned EU-motståndet. Jag tror att man måste vara tydlig och inte slingra sig som politiker. Har man på programmet att man vill lämna EU så får man också stå för det, annars blir man inte trodd på.
GG
Skicka en kommentar
<< Home