tisdag, juli 07, 2009

Vart tog junilistans väljare vägen?

UPPDATERAD
Mina försök till förklaringar får inget stöd när jag studerar junilistans, moderaternas, centerns, och sverigedemokraternas förändring i respektive valdistrikt, i alla fall inte om du kan så mycket statistik att du tycker att r-kvadrat borde förklara förändringarna. Vad har ni som läser för teorier?
SLUT PÅ UPPDATERING


Det har gått precis en månad sedan valet till Europaparlamentet. Jag har varit lite upptagen med annat än att skriva långa blogginlägg under den månaden, men nu ska jag under de kommande dagarna försöka fundera lite över valresultatet i Linköping. Några frågor ska jag försöka besvara, men några frågor som jag funderat på har jag inte kommit på något bra svar på.

Den första frågan är vart junilistans väljare tog vägen.

2004 hade junilistan i Linköping en tydlig borgerlig profil. De företrädare som syntes i Linköping befann sig på moderaternas nyliberala högerkant. Junilistan tog också nästan alla sina väljare från de borgerliga partierna, främst från moderaterna vars valresultat var katastrofalt.

Junilistans moderata väljare 2004 hade nog svårt att rösta på junilistan 2009 och de borde återvänt till moderaterna. Men junilistan tappade 4800 röster i Linköping och moderaterna gick bara fram med 2800. Vart tog resten vägen?

Jag tror inte de gick till folkpartiet. Folkpartiets huvudbudskap var att de gillade EU och det är knappast ett budskap som lockar borgerliga EU-skeptiker från junilistan. Inte heller tror jag de gick till kristdemokraterna. Kd:s konservativa budskap skulle i och för sig kunnat tilltala delar av junilistans väljarkår, men Kd vann inga nya väljare i Linköping, de förlorade röster.

Återstår alltså centern som gick fram med ungefär 1000 röster. De kan ha vunnit de flesta nya väljare från junilistan, men det återstår ändå att förklara vart de sista 900 väljarna junilistan förlorade tog vägen.

Miljöpartiet? Nej, jag tror inte mp tappade mer än marginellt till junilistan 2004. Miljöpartiet 2009 ser också mer konstruktivt på EU-medlemskapet än vad miljöpartiet gjorde 2004.

Nej, jag tror att junilistan tappade sina sista väljare till sverigedemokraterna. Sverigedemokraterna har delvis ersatt junilistan på den konservativa högerkanten och det verkar vara där som sverigedemokraterna vann sina nya väljare i Linköping.

Eftersom jag inte sett någon ordentlig vallokalundersökning – särskilt inte på kommunnivå – har jag tvingats göra en hel del antaganden. Har du någon rimligare förklaring till vart junilistans väljare tog vägen?

Den stora insikten är ändå hur dåligt moderaternas valresultat i Linköping var. Trots att de vann fler väljare än 2004 är resultatet betydligt sämre än vad de borde ha nått med tanke på utgångsläget, där moderaterna gick framåt nationellt och där de borde vunnit fler från junilistan lokalt.

Andra bloggar om valanalys och europaparlamentsvalet

Etiketter: ,

2 Comments:

Blogger linlasj said...

Folk, läs: jag själv, röstar annorlunda när det gäller EU än i riksdagsvalet.

Så väljarna hittar nog till respektive partier.

Tror nog de, junilistans väljare, var knutna till den person som var så att säga listan. Minns inte hans namn. Sedan dog liksom listan ut.

Så är det med listor. Som inte har någon ideologi att luta sig emot. Utan de är bara Emot. Liksom. Då tar det slut.

Och blir motlut. Så att säga.

onsdag, 08 juli, 2009  
Blogger Anna Larsson said...

Alltså, tror du inte att några junilisteröstare i lkpg var socialdemokrater? Jag tror i huvudsak att det är som du säger, att det rör sig om moderata väljare som gått tillbaka. Och det kan nog också vara så att SD tagit en del höger-höger-EU-kritiska, men man ska ju inte glömma att m hade ett ganska EU-kritiskt budskap i år. Men att helt lämna vårt eget parti utanför analysen tror jag är vanskligt.

tisdag, 14 juli, 2009  

Skicka en kommentar

<< Home