måndag, juni 01, 2009

En lärorik dag om meningen med politik

Ytterligare en dags valarbete och ytterligare en kväll då vi socialdemokrater knackat dörr i områden med lågt valdeltagande för att uppmana människor att rösta. Precis som alla tidigare dagar var det nyttigt och givande. Jag gick tillsammans med Eva Lindh och vi värvade en medlem i en av de första lägenheterna vi besökte. Vi fortsatte med att informera några människor om att det går att förtidsrösta, upplyste någon om att det går att rösta på valdagen även om man inte har kvar röstkortet och fick nog några människor som annars inte skulle ha röstat att bestämma sig för att göra det.

Men det var ändå inte det viktigaste. Jag tycker det viktigaste var det som de skäggetorpsborna jag träffade ikväll lärde oss.

Eva hade ett långt samtal med en ung arbetslös mamma som jag fick förmånen att lyssna på. "Jag vill att mina barn ska kunna åka på semester och inte bara vara hemma" berättade hon. "Jag vill också kunna bidra till samhället men jag får inte chansen"

"Det har bara blivit sämre - det var bättre för några år sedan när Göran Persson var statsminister" sa en man jag talade med. "Det var dåligt när Bildt var statsminister också, men inte lika illa som nu"

Det är när jag möter människor som livet inte varit vänligt mot som jag påminns om varför jag ägnar så mycket tid åt politik. När ändlösa timmar i den offentliga debatten ägnas åt att diskutera vilken partiledare som drar upp eller sänker sitt parti behövs mötet med de människorna i Skäggetorp och i andra bostadsområden i Linköping för att få kraften att arbete för ett mer solidariskt samhälle.

Flera av dem jag mötte i Skäggetorp hade inte röstat i senaste valet men det skulle de göra nu. Vi socialdemokrater insåg när vi besökte Skäggetorp i slutet av förra mandatperioden att vi inte hade lyckats tillräckligt.

När arbetslösheten fortsatte sjunka i Sverige efter att borgarna vunnit valet steg arbetslösheten i Skäggetorp.

När arbetslösheten i Sverige stiger fortsätter missären att öka i Skäggetorp.

"Moderaterna skiter i oss som bor här" berättade en man för mig ikväll.

Vi socialdemokrater har lagt mycket tid den här valrörelsen och de senaste åren på att möta skäggetorpsborna.

Moderaterna har också valt att knacka dörr i valrörelsen, men de har valt att göra det bland mångmiljonvillorna i Vidingsjö.

"Men de skiter i oss" sa mannen jag mötte i Skäggetorp.

2 Comments:

Blogger Anna-Lena said...

Tack vare Martins kampanjmetoder har jag också haft förmånen att få uppleva möten med medborgare, som har en hel del att lära oss förtroendevalda.
I Ljungsbro träffade jag en kvinna, när vi knackade dörr, som kände sig besviken och övergiven av samhället och av oss politiker. Hon såg ingen anledning att rösta i valet men hon hade massor av kloka tankar om hur det borde vara. När jag och min kamrat Ranko påpekade det och frågade om hon inte ville vara medlem hos oss för att hon kunde vara med och påverka vår politik och att vi behövde personer som hon, blev hon faktiskt intresserad. Vi får komma i håg att höra av oss till henne igen.

torsdag, 04 juni, 2009  
Anonymous Anonym said...

Hur går det med cyklandet? Kommer du till Motala nästa helg? Själv ska jag jobba extra i biblipteket för att "rundans anhöriga" ska ha någonstans att maila eller datorjobba eller läsa tidningar eller värma sig, om det blåser kallt. Du kanske inte hunnit träna?
/ingridcarlsson

måndag, 08 juni, 2009  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home