söndag, oktober 28, 2007

Moderat nyspråk

Nu har moderaternas kongress avslutats. Omvandlingen från de gamla till de nya moderaterna fortsatte, men den omvandlingen verkar inte ha skett på djupet. Vilken annan förklaring finns till att de känner sig tvingade att ge ut en guide om hur moderaternas företrädare ska prata? Guiden är en bra ordbok för den som försöker förstå vad en ”ny” moderat egentligen pratar om:

VAD DE SÄGER (och VAD DE MENAR)
Förbättra (Förändra)
Undersköterska (Offentliganställd)
Det ska löna sig att arbeta (Sänka ersättningsnivån)
Fler människor i arbete (Tillväxt)
De som tjänar minst (Låginkomsttagare)
Mångfald (Privatisering)
Människor får bestämma själva (Välja själva)
Enskilda företag eller enskilda aktörer (Privata företag)
Nya jobb (Riktiga jobb)
Människor som saknar jobb (Arbetslösa)
Människor (Individer eller medborgare)
Utanförskap (Segregation)


I guiden finns också riktlinjer för hur en ”ny” moderat ser ut.
”Vi lämnar slips och pärlhalsband hemma. Dräkt och kostym skapar också en distans genom att de framställer personen i den roll hon har, inte som den person hon är. [---] De nya moderaterna är avslappnade, trygga i sig själva och är lätta att tycka om. De är inte arroganta, nonchalanta, överdrivet allvarliga eller klämkäcka.”

Ja det var ju en himla tur att de talade om det för sina företrädare. Försök att föreställa er hur de nya moderaterna skulle ha sett ut om de fick tänka själva?!

Om nyspråk
Nyspråk var ett begrepp som myntades av den brittiske författaren George Orwell i romanen Nittonhundraåttiofyra. Genom att ändra språkets uppbyggnad, ändra ords betydelse eller genom att rensa ut ord från språket för att ersätta dem med nya försöker det härskande Partiet omöjliggöra kritiskt och ”felaktigt” tänkande.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om moderaterna, politik och nyspråk

Etiketter: ,

3 Comments:

Blogger Anna Larsson said...

Mycket träffande parallell till Orwell. Lite otäck också. Hm, Orwell-argumentet brukar annars alltid komma från höger till vänster. Det är uppochnervänt.

måndag, 29 oktober, 2007  
Blogger Martin Tollén said...

Paralleller till Orwell är alltid träffande! Vänstern borde hedra hans minne bättre genom att använda Orwell-argument oftare. Att högern använder dem visar att det inte är mycket de förstår. Orwell var en frihetlig socialist, antikommunist och antifascist. Han skrev själv - efter att ha skrivit Animal Farm och Nittonhundraåttiofyra:
"Det finns i mitt allvarliga författarskap sedan 1936 inte en rad som inte, direkt eller indirekt, är skriven mot totalitarismen och för den demokratiska socialismen sådan jag förstår den."

måndag, 29 oktober, 2007  
Blogger Anna Larsson said...

Inser att jag har lite litterära luckor att fylla. Men inte just ikväll...

måndag, 29 oktober, 2007  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home