söndag, februari 11, 2007

Obama, Clinton - och smutsiga republikanska tricks

Även om Barack Obamas presidentkandidatur i praktiken inleddes för en månad sedan kom det traditionella officiella tillkännagivandet vid ett elektrifierande tal igår. Tillkännagivandet var fyllt av historiska referenser; från samma plats – utanför den gamla delstatskongressen i Springfield, Illinois – hade Abraham Lincoln tillkännagett sin kandidatur till Senaten 1858. Lincoln kom som president att förhindra sydstaternas försök att bryta sig loss och splittra de Förenta Staterna och han avskaffade slaveriet. Om Obama blir vald blir han den första svarta amerikanska presidenten någonsin och han kampanjar på ett budskap om att ena en nation som under ett extremt republikanskt fundamentalistiskt högerreligiöst styre blivit allt mer splittrat.

Samtidigt besöker den andra demokratiska giganten den viktiga primärvalsstaten New Hampshire för första gången på ett decennium. Hillary Rodham Clinton fortsatte sin konversation med de amerikanska väljarna vid en liten stad långt bort i norra New Hampshire. Det i sig är en signal till väljarna om att konversationen är på allvar. Ingen plats är så liten och oviktig att Clinton ska strunta i de människorna som bor där.

Mycket kommer att hända innan det är avgjort vem som kommer att representera demokraterna i presidentvalet om nästan två år, men just nu utvecklas det mot en strålande envig mellan två värdiga och mycket skickliga kandidater.

En olustig del i ett system som det amerikanska där kandidater utses i relativt öppna omröstningar för partimedlemmar och ibland även för övriga väljare, är inslaget av negativt kampanjande med udden riktade mot de egna partivännerna för att skrämma bort väljarna från dem. För någon vecka sedan rapporterades – felaktigt – av det högerinriktade Fox att Barack Obama gått i en extremt muslimsk skola då han under några år i sin barndom växte upp i Indonesien. Fox berättade att uppgiften spridits av en anonym källa i Hillary Clintons kampanj.

Nu verkar det istället som om den osanna uppgiften var ett försök till en dubbelstöt mot båda de ledande demokraterna. Dels spreds osäkerhet om Obama verkligen är kristen. Dels kan demokratiska gräsrötter stötas bort från Clinton eftersom hennes ”attack” på Obama kan ses som opassande. Och nyheten skulle också kunna provocera fram en motattack från Obama på Clinton, och så skulle förödande inbördes stridigheter vara igång. Allt till republikanernas lycka naturligtvis.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2008, presidentvalet, Barack Obama, Hillary Rodham Clinton och politik

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home