söndag, januari 28, 2007

Republikanernas presidentkandidater del 1

Så här långt har diskussionen om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat mest handlat demokrafi: ska kandidaten vara kvinna, färgad, hispanic…? De ideologiska spänningarna är betydligt större inom republikanska partiet. Och det finns anledning till det.

Giuliani
I de flesta opinionsmätningar som görs leder Rudy Giuliani. Han var borgmästare i New York 11 september 2001 och fick stort erkännande för sin ledarskap då. Som republikan från New York skiljer sig Giuliani mycket från sydstatsrepublikanerna; han är för ökad kontroll av vapenägare, för abort och för homosexuellas rättigheter. Det gör honom till den kanske starkaste kandidaten av alla – oavsett parti. Men det gör det också mycket svårt för honom att få tillräckligt stöd inom det republikanska partiets konservativa väljarbas. Men skulle han mot all förmodan lyckas bli republikanernas presidentkandidat är det tveksamt om någon demokratisk kandidat kan slå honom. Innan du tycker att Giuliani låter allt för trevlig för att vara republikan bör du notera att han vill sänka skatterna för de rika och vill att den amerikanska militären ska finnas kvar i Irak.

McCain
I republikanernas primärval 2000 var Senator John McCain från Arizona George Bushs svåraste motståndare. McCains öde beseglades den gången i primärvalet i South Carolina där de konservativa väljarna la sitt stöd bakom Bush eftersom McCain ansågs för liberal. Den här gången kan McCains chanser vara större – så länge han jämför sig med Giuliani kan han framstå som den konservativa kandidaten. I vissa frågor står han till vänster i det republikanska partiet – exempelvis har han röstat mot ett tillägg till konstitutionen som reserverat äktenskapet för en man och en kvinna eftersom han tycker att de enskilda staterna själva ska fatta beslut i frågan. McCain har nu profilerat sig som den starkaste anhängaren av Bushs irakpolitik och han vill sända fler amerikanska soldater dit. I ett USA där oviljan ökat att spendera skattepengar på ett krig i Irak kan det visa sig vara en ödesdiger strategi.

Romney
Mest konservativ av tre ledande republikanska kandidaterna är den tidigare guvernören i Massachusetts Mitt Romney. Han har samlat ett starkt team av politiska strateger och donatorer omkring sig och profilerar sig som mer konservativ än Giuliani och McCain. Frågan är om det räcker för att vinna den konservativa basen. Han är mormon, vilket de evangelistiskt kristna ofta betraktar med misstänksamhet. När han kandiderade mot Edward Kennedy i senatsvalet 1994 lovade han att vara en starkare förkämpe för homosexuellas rättigheter än den liberale Kennedy. Litar de konservativa på honom när han säger sig ha bytt åsikt i denna fråga och om abort?

Den konservative högerkandidaten
När primärvalen drar igång kommer det att finnas åtminstone en stark utmanare som utnyttjar luckan till höger om dessa tre kandidater. Det är fortfarande för tidigt att säga vem det blir.

Senator Sam Brownback från Kansas offentliggjorde för några dagar sedan att han kandiderar och är just nu den troligaste kandidaten i den luckan. Newt Gingrich från Georgia – tidigare majoritetsledare i representanthuset och arkitekten bakom ”den republikanska revolutionen” 1994 har också goda chanser, men han säger att han inte behöver bestämma sig förrän i höst och då kan tåget ha gått för honom. De har konkurrens av den konservative tidigare guvernören i Arkansas Mike Huckabee, representanthusledamöterna Duncan Hunter – en militär hök från Californien – och Tom Tancredo från Colorado som driver ett invandrarfientligt budskap.

Outsiders
Slutligen spekuleras det om några outsiders som kan komma att ställa upp om möjligheten öppnar sig. En av dem är Chuck Hagel, en senator från Nebraska som just nu profilerat sig genom att stödja demokraterna i kritiken mot Bushs irakpolitik. Om situationen i Irak blir ohållbar – även i de mest hårdnackade republikanernas ögon – kan han ha en chans. I New York finns den tidigare guvernören George Pataki och New Yorks nuvarande borgmästare Michel Bloomberg men i ännu högre grad än Giuliani är de för liberala för att lyckas vinna republikanska primärval, men det spekuleras om de kan ställa upp i presidentvalet som oberoende kandidater.

Vem vill du ska bli republikanernas presidentkandidat?
John McCain
Rudy Giuliani
Mit Romney
Sam Brownback
Newt Gingrich
Mike Huckabee
Duncan Hunter
Tom Tancredo
Chuck Hagel
George Pataki
Michel Bloomberg
  
Free polls from Pollhost.com

Tycker du det är svårt att hålla reda på kandidaterna I presidentvalet? Det är inte så underligt i så fall eftersom startfältet i båda de dominerande partierna är stort och just nu tillkommer kandidater nästan dagligen. Hos bland annat Denver Post kan du läsa en uppdaterad lista.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2008, presidentvalet, presidentkandidater, Rudy Giuliani, John McCain, Mitt Romney och politik

7 Comments:

Blogger Daniel Andersson said...

Jag noterar med viss förvåning att Condi inte nämns. Orsak?

måndag, 29 januari, 2007  
Blogger Martin Tollén said...

Hon har vad jag förstår själv avfärdat en kandidatur. Jag har inte heller sett någon som tror att hon skulle kandidera - och varför skulle hon? Kan ni komma på någon som skulle rösta på henne?

De konservativa republikanska väljarna röstar inte på en färgad, barnlös, ensamstående kvinna. Mer moderata väljare letar efter en kandidat som står för någonting annat än Bush. Rice inte bara är en ihärdig försvarare av Bushs utrikespolitik utan är också en av arkitekterna bakom den.

måndag, 29 januari, 2007  
Anonymous Helena said...

Mycket bra sammanfattning av läget i USA! Alldeles för lite av den varan i Corren

söndag, 04 februari, 2007  
Blogger Martin Tollén said...

Jag borde kanske erbjuda mig att bli Correns USA-korrespondent? Det minsta de kan göra är väl att hyra in mig som krönikör?

söndag, 04 februari, 2007  
Anonymous Lotta said...

Jag vill ha Hillary Clinton som president!

onsdag, 07 februari, 2007  
Blogger Martin Tollén said...

Men HRC gör sig knappast som republikansk presidentkandidat. Det kanske är den här sidan du ska rösta på.

onsdag, 07 februari, 2007  
Anonymous Anonym said...

Hillary Clinton är totalt New World Order, likaså Guiliani. Guiliani har ljugit om 9/11, som alla insatta numer vet är ett totalt "inside job", bevisen är överväldigande för att de tre tornen sänktes av thermate-understödda kontrollerade sprängningar. Se Loose Change.

USA's nästa president skall bli Ron Paul, den enda kandidaten som vill kalla hem USA's trupper och återinföra konstitutionen, alltså skrota Patriot Act, Federal Reserve (privatägt aktiebolag egentligen) och IRS (olagligt, registrerat på Puerto Rico).

Hillary Clinton är en ulv i fårakläder. Hon är mer New World Order än de flesta republikaner, och hon vill inte att kriget skall ta slut. Låt er inte luras av att hon är kvinna.

söndag, 29 juli, 2007  

Skicka en kommentar

<< Home