söndag, januari 21, 2007

Bill Richardson kandiderar


I veckan offentliggjorde Barack Obama sin kandidatur, igår var det Hillary Rodham Clinton och idag var turen kommen till New Mexicos guvernör Bill Richardson .

Richardson är troligtvis den av alla kandidater i det här presidentvalet som är mest kompetent att leda en presidentadministration – det är bara om Al Gore ställer upp som Richardson möjligen förpassas till silverplatsen i den tävlingen. Under sin karriär har Richardson bland annat varit kongressledamot, energiminister, FN-ambassadör och fredsmäklare i Nordkorea och Darfur.

Richardson har ytterligare två viktiga styrkor: han är spansktalande hispanic vilket är den snabbast växande väljargruppen i USA och till skillnad från de andra starka demokratiska kandidaterna är han inte senator utan guvernör – ingen senator har valts som president sedan John F Kennedy 1960. Richardson har också gjort den roligaste politiska reklamfilmen jag sett, med Richardson i rollen som sheriff…
Men det är långt för Richardson att ta sig från Santa Fe till Vita huset. Det ryktas att Richardson inte är tillräckligt disciplinerad för att klara en lång presidentkampanj, han är trots sina meriter relativt okänd och i opinionsmätningarna bland troliga demokratiska primärvalsväljare samlar han bara ihop någon enstaka procents stöd.
Är Bill Richardson en bra presidentkandidat?
Ja
Nej
Vet inte
  
Free polls from Pollhost.com

Samtidigt som Clinton offentliggjorde sin kandidatur igår meddelade republikanen Sam Brownback att han kandiderar. Dålig timing – Brownback fyller ut en lucka i den kristet konservativa högerkanten bland de republikanska kandidaterna.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2008, presidentvalet, Bill Richardson, Sam Brownback och politik