tisdag, april 25, 2006

Fult spel hos kd

Det pågår ett fult spel bland kristdemokraterna i Östergötland, har jag förstått efter att ha talat med flera olika människor som är aktiva i det partiet. I delar av kristdemokraterna finns det ett missnöje med den nuvarande gruppledaren i landstinget Levi Eckeskog. Bakom ryggen på honom ageras det nu för att han ska petas som gruppledare efter höstens val till förmån för den nuvarande riksdagsledamoten Sven Brus.

Levi Eckeskog står på andra plats på kd:s riksdagslista. Även om kd idag har två östgötska riksdagsmandat är den platsen i högsta grad osäker. I de kd-interna diskussionerna förespeglas det dock som självklart att Levi Eckeskog ska komma in i riksdagen och utifrån det planeras det nu hur Sven Brus ska lanseras som den kommande gruppledaren.

Efter valet, om Levi Eckeskog inte kommer in i riksdagen, kommer han att ställas inför fullbordat faktum:
”Oj, eftersom vi räknat med att du skulle hamna i riksdagen har vi redan beslutat oss för en annan gruppledare. Attan så oturligt – nu finns det ingen plats över åt dig!”

För oss socialdemokrater är det naturligtvis inget större problem om Eckeskog ersätts som gruppledare. Han är en av dem som stått längst från den politik som den nuvarande majoriteten drivit. Bland annat är han den ende gruppledaren som förespråkat en skattehöjning (!) och kd är det enda partiet som ställt sig helt vid sidan av det uppmärksammade och framgångsrika prioriteringsarbete som pågår i landstinget.

Kd har naturligtvis försökt sköta detta internt – det är svårt att göra något bakom ryggen på Levi Eckeskog offentligt – men lite av konflikten kom till ytan när Levi Eckeskog lämnade kd:s distriktsstyrelse tidigare i våras.

Och att det finns splittring inom de borgerliga partierna i landstinget är ingen nyhet. Det har Gunnar Gustavsson uppmärksammat tidigare.