tisdag, april 11, 2006

Aleksander Gabelic till riksdagen

De riksdagskandidater socialdemokraterna i Östergötland utsåg vid lördagens partidistriktskongress är de bägare som ska bära våra ideal och visioner vidare till framtiden.

Aleksander Gabelics bägare är målad i internationalismens alla färger. Som ordförande för Svenska FN-förbundet har Aleksander en djup erfarenhet av internationell politik som bidrar till mångfald på den östgötska riksdagsbänken. Han länkar diskussionen på s-föreningsmöten i Åtvidaberg, Valla och Vadstena till världen.

De internationella frågorna har under lång tid väckt människor till politiskt engagemang. För tidigare generationer kunde det vara 30- och 40-talets kamp mot nazism och fascism. De följdes av senare generationers upprördhet över det kommunistiska maktövertagandet i Östeuropa, den amerikanska krigföringen i Vietnam, högerledda militärkupper i Latinamerika, apartheid i Sydafrika, det palestinska folkets kamp för frihet och arbetet för fred på Balkan.

Idag förs dessa traditioner vidare. Spartacus är engagerade i kampen för ett demokratiskt Vitryssland. S-kvinnor arbetar mot trafficking i Moldavien, ABF och LO bygger upp demokratiska folkrörelser i Bosnien och SSU har tidigare arbetat för ett fritt Palestina, bara för att nämna några projekt som involverat östgötska socialdemokrater.

På så sätt har vårt lokala engagemang blivit de droppar som urholkar den globala ofrihetens svarta sten.

Östergötland växer.

Världen kommer lite närmre.

Aleksander Gabelic behövs i riksdagen.

Men trots Aleksanders kvaliteter har jag inte ännu bestämt mig för om jag ska kryssa honom. Det finns många mycket goda kandidater. Johan Löfstrand är en, Kikki Göransson en annan och Effat Mirsafdari en tredje.