onsdag, november 02, 2005

En ganska bra kongress

Den socialdemokratiska partikongressen i stort sett gått bra så här långt. Partistyrelsen yrkade bifall till förslagen om en könsneutral äktenskapslagstiftning beslut kunde fattas utan att det behövde voteras. Dessutom lyckades bland annat ombuden från Östergötland få igenom förslag om ett större lokalt inflytande över arbetsmarknadspolitiken. Det formulerades också en tydlig politik mot Marockos ockupation av Västsahara. Sjukvårdsdebatten har inte väckt så stor uppmärksamhet (förutom vad gäller tandvården) men det beror på att enigheten var ganska stor kring skrivningarna – och dessutom i linje med den politik vi redan driver i östgötalandstinget. Det jag sett av östgötaombudet Kikki Göransson på Svt24 har imponerat (fast nu ljög jag – jag vet att Kikki är bra så det ska mycket till för att jag ska imponeras av henne. Låt oss säga att hon motsvarar mina högt ställda förväntningar)

Det jag såg av kvällens debatt om föräldraförsäkringen var intressant. Berit Andnors plötsliga kompromissvilja visar att partiledningen insåg vilket stort stöd som faktiskt finns för konkreta åtgärder som ska förbättra pappornas möjlighet att vara föräldralediga. Nu verkar det som om det kommer att bli fler månader vigda åt pappan men först i samband med att föräldraförsäkringen byggs ut. Inte riktigt så bra som jag hade hoppats, men bättre än den linje som Berit Andnor drev under debatten.

Men det finns naturligtvis sådant som kunde blivit bättre också. Till exempel blev varken Carin Jämtin eller Anneli Hultén invalda i det mäktiga verkställande utskottet. Det är synd tycker jag. Carin Jämtin har visat sig vara ett av de allra dugligaste statsråden som snart är redo för större uppgifter. Anneli Hultén är mycket kompetent kommunalråd i Göteborg och antas bli Göran Johanssons efterträdare som Göteborgs starka man (?!)

1 Comments:

Blogger Martin Tollén said...

Här fanns det en kommentar tidigare. Efter en del velande tog jag bort den. Följ mitt resonerande här.

fredag, 04 november, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home