fredag, oktober 28, 2005

Nazistdemonstration ger demokratiengagemang?

Imorgon ska den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk Front (NSF) demonstrera i centrala Linköping. Det är skamligt – för demonstranterna. Det är inte heller roligt att Linköping kommer att förknippas med en nazistdemonstration.

Men det finns en positiv sida också. Jag är övertygad om att de linköpingsbor som ser demonstrationen kommer att ta ställning mot den; förhoppningsvis inte med våldsamma metoder utan genom ett aktivt ställningstagande för demokrati, medmänsklighet och solidaritet.

Från vissa grupper på vänsterkanten talas om motdemonstrationer och om att stoppa nazistdemonstrationen med våld. Det är fel – det skulle vara att sänka sig till deras nivå. Därför tror jag att de politiska partierna i Linköpings kommunfullmäktige har valt en klokare väg: att synas i Linköpings centrum på lördag och dela ut ett gemensamt flygblad. Socialdemokraterna i Linköping kommer att stå på Stora torget och tala med linköpingsborna. Förhoppningsvis kan människors ilska över nazistdemonstrationen vändas till ett positivt politiskt engagemang.