tisdag, november 01, 2005

Individualisera föräldraförsäkringen

Idag ska partikongressen fatta beslut om föräldraförsäkringen. Det verkar finnas enighet om att det är bra för barnen om pappan tar ut en större andel av föräldraledigheten. Därför vill partistyrelsen att man ska göra – ingenting. Vi är många som tycker att det är mer som behövs. En är den utredare som utrett frågan – Karl-Petter Thorwaldsson – som tycker att en tredjedel ska vigas åt mamman och en tredjedel åt pappan. En annan är det östgötska kongressombudet Kikki Göransson, åter andra är min goda vän Anna Larsson och Spartacus. Både den stora liberala tidningen och den liberala bloggaren Anders Märak-Leffler är här mer radikala än den socialdemokratiska partistyrelsen. Aftonbladets ledarsida kampanjar hårt – även i deras kongressblogg – och till och med partiets egna propagandaorgan Aktuellt i Politiken driver på sin blogg en linje som sätter barnens bästa främst!

Det främsta argumentet för ett mer jämt uttag av föräldraförsäkringen är för mig att barnen behöver sina pappor. Och papporna behöver sina barn. Fortfarande är det inte överallt accepterat att pappor är föräldralediga och därför skulle månader reserverade för fadern vara ett stöd för dessa då de vill vara hemma – oavsett om motståndaren är arbetsgivare, arbetskamrater eller barnets mamma.

Det ojämlika uttaget drabbar också alla kvinnor. Ett linköpingsombud som är mot en tredelning av föräldraförsäkringen hänvisade till små industriföretag som skulle drabbas hårt om deras anställda (män) helt plötsligt tog ut föräldraledighet. För mig är det ytterligare ett argument för en individualiserad föräldraförsäkring, för varför ska det företaget överhuvudtaget anställa en kvinna om det förväntas att enbart kvinnan ska vara hemma med barnen? Därför agerar företaget enbart rationellt då det väljer bort alla kvinnor i barnafödande ålder. Ett sådant samhälle vill inte jag ha.

Individualisera föräldraförsäkringen!