torsdag, juli 01, 2010

Fusk med opinionsundersökningar?

Medias politiska bevakningen handlar allt mer om att skildra opinionsläget på bekostnad av bevakning av partiernas politik. Tidningar och andra mediaföretag behöver opinionsmätningar att skriva om och då dyker det upp allt fler företag som erbjuder opinionsundersökningar.

I USA är något som kan bli en stor skandal under upprullning. Den progressiva bloggen Daily Kos har under något år använt opinionsundersökningsföretaget Research 2000 (R2K) för att göra undersökningar åt bloggen. Tidigare i somras uppmärksammades Daily Kos om tveksamheter i de undersökningar R2K levererat och nu väljer Daily Kos att på sin hemsida offentliggöra kritiken.

R2K har beretts möjlighet att svara på beskyllningarna att de fabriserat resultaten i opinionsundersökningarna, men verkar så här långt nöja sig med att via sin advokat hota med stämning av alla som skriver om det påstådda forskningsfusket (vi får se om min framtid finns i ett amerikansk fängelse...)

För en amatörstatistisker som jag är det väldigt spännande att läsa om de exempel som väckt misstänksamhet mot R2K och hur osannolika resultaten som publicerats är. Du behöver nog inte vara en fena på statistik för att själv förstå varför - och så är läsningen en väldig nyttig påminnelse om att alla undersökningar du läser inte är att lita på!

Om beskyllningarna stämmer har avslöjarna - Mark Grebner, Michael Weissman och Jonathan Weissman - gjort en verklig viktig samhällsgärning.

Etiketter: