måndag, april 26, 2010

Rödgrönt engagemang för Ostlänken

Idag presenterade de rödgröna partierna sin infrastruktursatsning, ett ambitiöst program för att bygga ett nytt och smartare samhälle. Ur ett östgötsk perspektiv är naturligtvis den utlovade satsningen på Ostlänken det största glädjeämnet och en tydlig kontrast till den moderatledda regeringen njugga inställning till detta.

Även planerna att bygga järnväg anpassad för höghastighetståg från Göteborg via Landvetter till Borås är i sin förlängning viktig för oss i Östergötland. Tillsammans med Ostlänken är detta de första länkarna i Götalandsbanan som knyter Norrköping, Linköping och Jönköping närmre varandra och skapar nya möjligheter till kontakter mellan fjärde storstadsregionen och Göteborg.

Infrastrukturministern verkat inte fatta detta. Åsa Torstensson avfärdar hela denna satsning med frågan Vad ska göteborgarna göra i Borås?

Socialdemokraterna i Östergötland har de senaste åren bedrivit ett framgångsrikt arbete för att få våra partikamrater i riksdagen att förstå varför en investering i Ostlänken är viktig. Våra borgerliga kollegor har inte varit lika framgångsrika – och på senare tid har jag börjat inse att de inte själva verkar tycka Ostlänken är viktig.

Först var det flera borgerliga företrädare i Östergötland som lovordade regeringens infrastrukturplan när den presenterades för någon vecka sedan, trots att den la en våt filt över allt vad Ostlänk heter.

När landstingsfullmäktige förra veckan fattade beslut om att möjliggöra eventuell regional medfinansiering till Ostlänken försvarade moderaten Anders Senestad regeringens linje att inte påbörja järnvägsplanen för Ostlänken innan det utretts höghastighetsjärnväg i hela landet (det är som att vi på 50-talet låtit bli att bygga de första kilometrarna motorväg med argumentet att vi inte är klara med planerna för motorvägar i hela landet).

Slutligen, idag uttalar sig moderaternas kandidat som kommunstyrelseordförande i Linköping, Christian Gustavsson, på facebook. Gustavsson skriver att Ostlänken ”bleknar i betydelse jämfört med Förbifart Stockholm. Ge oss den istället!”

Borgarnas engagemang för Ostlänken och Götalandsbanan har knappast visats tydligare än idag. Sverige behöver en ny regering 19 september!

Pingat på intressant.se. Andra bloggar om Ostlänken, Götalandsbanan och infrastruktur

Etiketter: ,