lördag, mars 27, 2010

Earth hour eller klimatpolitik?

Just nu Earth hour i Linköping – en timme av släckta ljus som en manifestation för klimatet. Gott så, men när Linköpings kommun manifesterar genom att tända facklor (!) istället för el-belysningen i Domkyrkoparken blir manifestationen så tom och fånig att jag valde att tända en lampa när jag kom hem!

Dagens enda timme av klimatengagemang från vår moderatledda kommunledning kommer dagen efter den moderatledda regeringen informerat att en av deras reformer finansieras genom höjd skatt på en av våra mest klimatvänliga energikällor – vattenkraften!

Vårt klimat är mer betjänt av en seriös klimatpolitik 8760 timmar om året än av en timme av tomma manifestationer under Earth hour.

Betydligt mer förtroendeingivande är i så fall min egen arbetsgivare, Saab. På intranätet igår meddelades vad företaget konkret gör för att minska den onödiga energianvändningen:

”För närvarande pågår analyser av energianvändandet på Saabs samtliga anläggningar i Sverige. Man tittar då på många olika möjligheter att spara energi såsom ny teknik och driftsoptimering.

- Det handlar om att det ska vara lätt att göra rätt. Vi satsar på teknik som hjälper oss att spara energi. Exempelvis så installerar vi närvarosensorer på belysning och byter ut föråldrad teknik mot ny, berättar Camilla Ehnar som arbetar på Saabs fastighetsavdelning.

Släck efter dig
Viktigt är också vad man som medarbetare kan göra för att spara energi. Många har helt olika beteende hemma och på arbetet, och det gäller att vara lika sparsam med energin på båda ställena. Bland annat kan man tänka på alltid släcka efter sig och att inte förbruka mer varmvatten än man faktiskt behöver. När det ska köpas in ny utrustning bör man väga in energiförbrukningen i sitt val.”


Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om klimat

Etiketter: