Bra utgångsläge, och en bättre politik för Linköping
Den politiska nyhetsförmedlingen handlar allt för mycket om försök att redogöra för opinionsläget och allt för lite om en granskning av de politiska alternativ som partierna står för. Under de fyra år som moderaterna styrt Linköping har barnfattigdomen ökat med 30 procent, arbetslösheten har stigit och klyftorna mellan de stadsdelar som har det bäst och de som har det sämst har ökat. Barnen i Linköping får olika förutsättningar beroende på vilken familj de haft turen att födas i, orättvisorna ökar och Linköping har blivit kallare. Det är resultatet av en medveten politik som ökar skillnaderna mellan fattig och rik.
Så behöver det inte vara. Vi socialdemokrater står för ett mänskligare alternativ, där vi investerar i barns kunskap istället för att slösa bort möjligheter. Vi investerar i elevhälsan istället för att slösa skattepengar på ett vårdnadsbidrag. Vi höjer kvaliteten i äldreomsorgen genom satsningar på personalens kompetens. En socialdemokratisk ledd rödgrön majoritet tar klimatkrisen på allvar och låter Linköping gå före i omställningen till ekologisk hållbarhet.
Med det sagt visar opinionsundersökningen - med reservation för att felmarginalerna är relativt stora - ett utgångsläge som är nästan identiskt med valresultatet 2006. Vi får tillsammans med miljöpartiet och vänstern samma stöd som för fyra år sedan medan de borgerliga partierna går knappt framåt. Störst är förändringen inom det borgerliga blocket där moderaternas ökning sker på bekostnad av övriga borgerliga partier; Kd riskerar till och med att åka ut ur fullmäktige!
Det kanske viktigaste beskedet i opinionsundersökningen är att en fjärdedel av de som tillfrågats inte vet hur de ska rösta. Jag har sett en annan undersökning på SKTF:s medlemmar som säger att mindre än 40 procent av dessa bestämt sig för hur de ska rösta i kommunalvalet!
Om vi socialdemokrater lyckas samtala med dessa om hur klyftorna i Linköping ökat och visa att vi har ett annat alternativ så kan vi vinna det här valet. Det är därför det är så viktigt att vi fortsätter med vår samtalskampanj och att det är just de osäkra väljarna vi lyckas samtala med. Undersökningen visar att vi har ett bra utgångsläge och att den strategi vi har ger oss goda möjligheter att utnyttja det utgångsläget.
Nu behöver vi bara fortsätta att jobba hårt (eller ännu hellre: jobba smart) och se till att samtalen med linköpingsborna handlar om vår politik.
Etiketter: Linköping, opinionsundersökningar, Val 2010