torsdag, januari 04, 2007

Speaker Pelosi

Idag valdes demokraten Nancy Pelosi som första kvinna någonsin till talman i det amerikanska representanthuset. I och med detta har Pelosi också kommit närmre presidentposten än vad någon kvinna tidigare har gjort – hon står näst i tur efter vicepresident Dick Cheney.

Trots att jämställdheten går framåt långsamt så går det i alla fall oftast framåt; 1984 var representantskapsledamoten Geraldine Ferraro demokratisk vicepresidentkandidat men långt ifrån att bli vald. Om två år kommer de kvinnliga kandidaterna att vara mycket starkare även om det kanske ändå blir män som kandiderar i slutändan.

Men det går ändå väldigt långsamt. Pelosis klädsel är – vad jag ser – inte särskilt uppseendeväckande i vare sig positiv eller negativ bemärkelse. Trots det, när jag efter det amerikanska kongressvalet läste politiska journalisters kommentarer var det flera av dem som helt plötsligt hade transformerats till modejournalister. Den avgångne talmannens Dennis Hastert klädsel har mig veterligen inte kommenterats med samma intensitet, även om hans klädval kan ha varit mer värt att kommenteras än Pelosis… Men som man klarar du dig oftast undan genom att traditionellt välja kostym och slips.

Detta inlägg är pingat på intressant.se. Andra bloggar om USA, USA-valet 2006, politik, jämställdhet och Nancy Pelosi

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home